Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Ρώσος πρέσβης: Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών είναι αυτονόητα πράγματα

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, στάθηκε στην ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, αποφυγής των προκλητικών ενεργειών και επίλυσης των όποιων προβλημάτων με ειρηνικά μέσα.
Την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, αποφυγής των προκλητικών ενεργειών και επίλυσης των όποιων προβλημάτων με ειρηνικά μέσα υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και ερωτηθείς για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, σημείωσε ότι «μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το διεθνές δίκαιο».

«Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, είναι μέρος της Συνθήκης, την εφαρμόζει πιστά και την θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών» τόνισε.
Σημείωσε εξάλλου ότι δεν νομίζει πως τρίτες χώρες μπορούν να επιβάλουν τον εαυτό τους ως «διαμεσολαβητές» στο εν λόγω ζήτημα χωρίς την επιθυμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών, είτε να εμπλέκονται εν απουσία της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αναφορά στο Κυπριακό και τη Λιβύη

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Ρωσία θα στηρίξει κάθε λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις ίδιες τις κυπριακές κοινότητες και η οποία θα βασίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς για τα μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης, είπε πως η Μόσχα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα και τόνισε πως η Ελλάδα δικαιούται να συμμετέχει στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Επισήμανε δε ότι η Ρωσία κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.
«Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» συμπλήρωσε.
Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία εφαρμόζει υπεύθυνη πολιτική στο Λιβυκό, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη, και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση «Ειρήνη», σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματική θα είναι από την άποψη της συμβολής στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τον ΟΗΕ. Δυστυχώς, η προγενέστερη επιχείρηση “Σοφία” δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα».
«Έτσι κι αλλιώς, η νέα επιχείρηση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και το νομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίστηκε από το Ψήφισμα 2292 του ΣΑ του ΟΗΕ, και να επεκτείνεται σε όλο το μήκος των λιβυκών ακτών. Ευελπιστούμε ότι οι δυτικές χώρες θα ασχοληθούν και με το πρόβλημα μεταφοράς στη Λιβύη από το Ιντλίμπ της Συρίας τρομοκρατών, όπλων και στρατιωτικών “συμβούλων”» συνέχισε.
Για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, σημείωσε ότι είναι εποικοδομητικές και αναπτύσσονται δυναμικά.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, είπε πως το συγκεκριμένο ερώτημα θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζοντας τις εκτιμήσεις του ρωσικού Κέντρου ειρήνευσης των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, είπε ότι το μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα τους προηγούμενους μήνες δεν είχε σχέση με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ.
«Τα δυο τρίτα των μεταναστών δεν ήταν καν Σύριοι, αλλά Αφγανοί, Ιρακινοί, πολίτες των αφρικανικών χωρών» τόνισε και χαρακτήρισε ζήτημα καίριας σημασίας την επιστροφή προσφύγων στη Συρία, όπου η ειρηνική ζωή αποκαθίσταται.

Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας

Μιλώντας για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας, τόνισε ότι και οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων.
«Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει διαχρονικά γερά θεμέλια τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στην πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα. Ο πολιτικός διάλογος είναι εντατικός» σημείωσε.
Ανέφερε εξάλλου ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς οικονομικές σχέσεις δείχνουν καλή δυναμική και τόνισε πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε με την αύξηση του διμερούς εμπορίου, καθώς το πρώτο τρίμηνο καταγράφτηκε άνοδος κατά 4,7%, ενώ συνολικά το 2019 οι συναλλαγές έφτασαν στο 4,1 δισ. δολάρια.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι προχωρά η συνεργασία και στον ενεργειακό κλάδο, παρατηρώντας πως από τον Ιανουάριο η Ελλάδα άρχισε να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του καινούργιου αγωγού «Turkish Stream», τη στιγμή που πρόσφατα υπογράφτηκε η 10ετής σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της Gazprom export LLC και του ελληνικού ομίλου Μυτιληναίος ΑΕ.
Εξάλλου, συνεχίζονται, παρά την πανδημία, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδας το 2019-2020, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με τον κ. Μάσλοβ να σημειώνει πως σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκος Δένδιας, κατά τις συνομιλίες τους στη Μόσχα στις 6 Νοεμβρίου 2019 εξέτασαν θετικά την προοπτική να ανακηρυχθεί το 2021 κοινό Έτος Ιστορίας.

Κορονοϊός και τουρισμός

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, χαρακτήρισε αποτελεσματική την αντιμετώπισή της από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έγκαιρη απόφαση για την επιβολή καραντίνας έσωσε πολλές ζωές και έθεσε τις βάσεις για τη γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα. Στάθηκε επίσης στην υπευθυνότητα που επέδειξαν οι Έλληνες πολίτες.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Ρωσία, εξήγησε ότι είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ήδη από τον Ιανουάριο, με τη χώρα να κερδίζει πολύτιμο χρόνο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Σαν αποτέλεσμα, η θνησιμότητα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, με τη Ρωσία να κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό.
Στη Ρωσία, όπως παρατήρησε ο Ρώσος πρέσβης, ημερησίως πραγματοποιούνται 250.000 – 350.000 τεστ, ενώ συνολικά ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια. Παράλληλα, τον Μάιο ξεκίνησαν μαζικά τεστ αντισωμάτων, με την κατάσταση σήμερα να χαρακτηρίζεται σταθερή. Πλέον, στόχος σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών των εννέα ρωσικών εμβολίων, τα οποία καταχωρήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη λίστα των πιο προχωρημένων.
Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, ο Ρώσος πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους Ρώσους, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία ήταν κατά μέσο όρο 700.000-800.000 ετησίως.
«Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους ισχυρούς πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας. Αλλά η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική. Η Κυβέρνηση της χώρας μας προέβη στη σύσταση στους πολίτες να μην σχεδιάζουν προς το παρόν τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε υπομονή, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το προσεχές διάστημα και στη Ρωσία, και στην Ελλάδα, και παγκοσμίως» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου