Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ «Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα»

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211898&-V=articles

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι, εάν και εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τα όποια οφέλη από τον εντοπισμό υδρογονανθράκων θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούν ωστόσο να μιλούν για δικαιώματα του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, είπε επίσης ότι η ΕΕ ασκεί κάποια πίεση στην Τουρκία με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ευχαρίστησε θερμά τον Ελληνα Πρωθυπουργό, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα της Κύπρου.

«Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα διότι το εσωτερικό μας μέτωπο είναι θρύψαλα και αυτό μου προκαλεί θλίψη και οδύνη. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας, από κοινού, απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θα γίνουν εκλογές και ο λαός πάλι θα μιλήσει και ό,τι πει ο λαός, εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε. Γιατί άλλοι στα μέσα της προεδρίας αμφισβητούν αυτό που είπε ο λαός είναι άλλο θέμα και ας το κρίνει ο κόσμος», είπε στην ομιλία του σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αν και εφ’ όσον λυθεί το Κυπριακό «θα μοιρασθούμε τους καρπούς αυτού του δώρου της μάνας φύσης. Δεν θέλουμε να στερήσουμε από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απ’ αυτό το δώρο, αλλά δεν μπορεί όταν παρανομούν σκαιώς με την ίδρυση του ψευδοκράτους που καταδικάσθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενέργεια παράνομη, να μιλούν για δικαιώματα του ψευδοκράτους.»

Αν θέλουν να συνεκμεταλλευθούμε το θαλάσσιο πλούτο, σημείωσε, πρέπει να καθίσουν στα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως στον κ. Έρογλου ώστε να διαπραγματευθεί με καλή θέληση.

Απαντώντας σ’ ερώτηση για τον κίνδυνο κρισίμων εξελίξεων, ο Πρόεδρος είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.

«Πρέπει, βεβαία, να μιλούμε με βάση τις δυνατότητες μας και οι περισσότερες δυνατότητες μας είναι πολιτικές. Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα».

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με το ρόλο και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι αν η ΕΕ ήταν εν τάξει, δεν θα επέτρεπε στην Τουρκία να ανοίξει έστω και ένα κεφάλαιο χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποια πίεση, βέβαια, ασκείται με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απεκάλυψε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί του είχε πει ότι «όλοι λέμε διάφορα ως Ευρωπαίοι, αλλά ο καθένας μας έχουμε τα δικά μας ιδιοτελή συμφέροντα».

Ανοίγοντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στην κατάμεστη από κόσμο μεγάλη αίθουσα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πήτερ Δρουσιώτης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών για την Κύπρο, διερμήνευσε την υποστήριξη του οργανισμού του στις ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης γι’ αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης όπως και στις προσπάθειες του Προέδρου για τη δημιουργία προϋποθέσεων προς λύση του Κυπριακού, κατήγγειλε την όλη στάση της Αγκυρας και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι η Ομοσπονδία θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της για αποτελεσματική προβολή της κυπριακής υπόθεσης στα κέντρα αποφάσεων της Βρετανίας.

Παρευρέθησαν η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η σύζυγος του Προέδρου Ελση που τον συνοδεύει στην επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, ο Υπατος Αρμοστής, Αλέξανδρος Ζήνων, ο Ελληνας Γενικός Πρόξενος, Ευθύμιος Παντζόπουλος, ο Επίσκοπος Τροπαίου, Αθανάσιος, οι Ελληνοκύπριες Δήμαρχοι του Μπάρνετ και Χάριγκεϋ, Λίζα Ράττερ και Τζίνα Αδάμου, αντίστοιχα, οι αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας, Χριστόδουλος Στυλιανού, Ανδρέας Παπαευριπίδης και Μιχάλης Ελληνας, εκπρόσωποι παροικιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

19/09/2011 - 13:28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου