Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τέσσερα θέματα έθεσε η Τουρκία στην Ουάσινγκτον Επί τάπητος οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, το Κυπριακό, το PKK και η 'αραβική άνοιξη'

Σχόλιο ιστολογίους : ......φαντάζομαστε ότι θα νιώθουν μια απώλεια .........κάτι , κάποιος λείπει?
Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Τέσσερα θέματα έθεσε η Τουρκία στην Ουάσινγκτον


Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, το Κυπριακό, το PKK και η «αραβική άνοιξη» είναι τα θέματα που έθιξε κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές του με την αμερικανική ηγεσία, ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη του Ταγίπ Ερντογάν για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Διευθυντής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου.


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ και το δημοσίευμά της με τίτλο «4 μηνύματα προς την Ουάσινγκτον», ο κ. Σινιρλίογλου, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ στις 16 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε με το βοηθό σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Denis McDonough, τον Υφυπουργό του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Nicholas Burns και την αναπληρώτρια Υπουργό Ασφάλειας στο Πεντάγωνο, Michelle Flourney. Τα 4 μηνύματα που προώθησε ο Σινιρλίογλου κατά τις επαφές του αφορούσαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, το Κυπριακό, το PKK και την «αραβική άνοιξη».

Κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την επικείμενη έναρξη των εργασιών της Noble Energy για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανέλαβε ότι σε περίπτωση που αυτές πραγματοποιηθούν, τότε η Τουρκία θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Σινιρλίογλου ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην γίνονται οι αμερικανικές εταιρείες όργανα της «προβοκατόρικης στάσης» της ε/κ πλευράς -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα - τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα προβεί στα απαραίτητα βήματα που απορρέουν από τη θέση της ως εγγυήτρια χώρα.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο κ. Σινιρλίογλου μετέβη προχθές από την Ουάσινγκτον στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί και ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των σημαντικών επαφών που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου