Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τραπεζική διολίσθηση στις ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Μεγάλες απώλειες γνώρισαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στις συναλλαγές της Δευτέρας με τις τράπεζες να γνωρίζουν τις ισχυρότερες πιέσεις εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία των εξελίξεων αναφορικά με την ελληνική κρίση και τον κίνδυνο να κλιμακωθεί η κρίσης του χρέους στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα ο Bob Traa, ο απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα στη θέση του Poul Thomsen προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι κατά της περαιτέρω αύξησης των φόρων. Επίσης, δήλωσε πως η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση δαπανών, να μειώσει το δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Στο μεταξύ οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel υπέστησαν μεγάλη ήττα στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου την Κυριακή. Πρόκειται για την έκτη ήττα της Καγκελαρίου σε επτά αναμετρήσεις στις περιφερειακές εκλογές που έχουν διεξαχθεί φέτος στη Γερμανία. Τριγμούς αναμένεται να φέρει στην καγκελαρία  η καθολική πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα των Φιλελευθέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 2,26% για να τερματίσει στις 224,96 μονάδες. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έχασε 2,93%.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε βουτιά 3% στις 2.940 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 2,03% κλείνοντας στις 5.259,56 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX 30 έχασε 2,83% διολισθαίνοντας στις 5.415,91 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τις γαλλικές Societe Generale και BNP Paribas να υποχωρούν σε ποσοστό 6,7% και 5,5%. Η γερμανική Commerzbank έχασε 4,1%, ενώ η Deutsche Bank έκλεισε στο -4,5%.

Η βρετανική Lloyds Banking Group PLC σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%. Η Royal Bank of Scotland Group PLC έχασε 5,7%, ενώ η Barclays PLC υποχώρησε σε ποσοστό 6,6%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο -3,17%, ο ελβετικός SMI υποχώρησε 1,69%, ενώ ο IBEX στην Ισπανία σημείωσε πτώση 1,98%.

Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο -1,21% και τον RTS στο +0,10%. Ο τουρκικός ISE σημείωσε οριακά κέρδη 0,06%.

Στις σημαντικότερες εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών, η ελβετική τράπεζα UBS αναθεώρησε ανοδικά το ύψος των ζημιών από το σκάνδαλο με τις παράνομες συναλλαγές παραγώγων, στα 2,3 δισ. δολάρια, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Oswald Gruebel δήλωσε πως η απάτη θα έχει επιπτώσεις για τη στρατηγική της επενδυτικής τράπεζας αλλά και για τον ίδιο.

Η Banco Santander, η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Ισπανίας, σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων αξίας έως 7,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου