Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Όλα καλά με την πολιτική μηδενικών προβλημάτων»!

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=20139

Ο υπερφίαλος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προφανώς αποφάσισε να μας τρελάνει, ή απλώς δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι ο θεωρητικό του κατασκεύασμα, η «πολιτική μηδενικών προβλημάτων» έχει καταρρεύσει παταγωδώς…
Υποστήριξε δημοσίως, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του προς το CNN Turk, ότι όχι μόνο δεν κατέρρευσε η πολιτική του, αλλά ότι παραμένει η σωστή στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσει ευλαβικά η Άγκυρα. Για μια ακόμη φορά απέφυγε βέβαια να προσθέσει ότι η πολιτική αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο αντίπαλος θα συμμορφώνεται προς κάθε απαίτηση της χώρας του, λογική ή παράλογη, αλλιώς «το λόγο θα έχει το τουρκικό Ναυτικό», όπως απείλησε πολύ πρόσφατα τους Ισραηλινούς, χωρίς βέβαια να κατορθώσει και να τους τρομάξει.




Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η αποτυχία της πολιτικής του δεν αποδεικνύεται μόνο από τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά και με τη Συρία (τι είδους «μηδενικά προβλήματα» είναι αυτά που καταγράφονται στη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας, ενώ από τις κοινές διακοπές με τον Άσαντ, το εμπόριο και τις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα έφτασε να τον απειλήσει μέχρι και με εισβολή).
Επίσης, αποδεικνύεται ακόμα και στις σχέσεις με το Ιράν (το οποίο έχει εξοργιστεί με την τοποθέτηση ΝΑΤΟϊκού ραντάρ με στόχο το βαλλιστικό του οπλοστάσιο) που πλέον βλέπει ως μόνο αντικείμενο ανάπτυξης κοινών «πρωτοβουλιών» την αντιμετώπιση της κοινής απειλής που συνιστά το κουρδικό αντάρτικο.
Το αδιέξοδο αποφυγής προβλημάτων και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης αποδειχθεί στην πράξη, ενώ για την Ελλάδα καλύτερα να αποφύγουμε κάθε αναφορά.
Εκτός κι αν η πολιτική του αποτέλεσε και αποτελεί μέσο για να «κοιμίσει» τους αντιπάλους της Τουρκίας, ιδίως αυτούς που παρουσιάζουν προδιάθεση προς τούτο (ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε…), σε συνδυασμό με μια ευφυή διπλωματική – επικοινωνιακή στρατηγική συγκάλυψης της επιθετικότητας της Άγκυρας. Εναλλακτικά, τα λόγια του Νταβούτογλου αποτελούν απλώς ευχολόγιο, το οποίο άπαντες γνωρίζουν πλέον ότι είναι κενό περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου