Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Λαμπρινίδη – Μπαν Κι Μουν

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15398999,00.html

Ο υπ. Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Στην ατζέντα η οικονομική κρίση, οι διαμάχες με την Άγκυρα για την ΑOZK, η διένεξη για την ονομασία και οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λαμπρινίδης μετέφερε την εκτίμηση του γενικού γραμματέα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εξέλθουν από την κρίση. Ο κ. Μπαν φέρεται να εμφανίσθηκε σχετικά αισιόδοξος καθώς, όπως σημείωσε ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών, βλέπει εδώ και καιρό, να προβλέπονται τα χειρότερα, αλλά να μην υλοποιούνται.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης του μετέφερε την κατάσταση επιφυλακής στην οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο η Ελλάδα με στόχο να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.
 
Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις απειλές κατά της εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖΚ
 
Ελικόπτερο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy Inc. στην ΑΟΖΚΕλικόπτερο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy Inc. στην ΑΟΖΚΗ συζήτηση επικεντρώθηκε στις τουρκικές απειλές κατά των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα που δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή και τα οποία δυσχεραίνουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό οι οποίες τον Οκτώβριο θα εισέλθουν σε πιο εντατική φάση με τη νέα τριμερή συνάντηση που θα έχει ο κ. Μπαν με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρογλου στον ΟΗΕ.
 
Ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν στρατιωτικοποιεί τη συζήτηση και απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με επιχειρήματα, σε αντίθεση με την έωλη προσέγγιση της Άγκυρας που δημιουργεί ένταση επικαλούμενη, χωρίς καμία βάση, τη διεθνή νομιμότητα. Κατέστησε δε σαφές ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, ενώ καυτηρίασε την πρόσφατη ανακοίνωση ερευνών εκ μέρους της Τουρκίας σε περιοχή που ακουμπά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Συζητήθηκαν επίσης το Μεσανατολικό και η «αραβική άνοιξη» ζητήματα στα οποία η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, όπως και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όπου ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συναινέσει σε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Λίγη ώρα αργότερα το θέμα συζήτησε ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών και με τον μεσολαβητή των ΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
 
 
ΑθανάσιοςΈλλις, Νέα Υόρκη
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου