Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Προς ανοιχτή αντιπαράθεση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων;

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15398051,00.html

Οι εκλογές στο Βερολίνο επιβεβαίωσαν την τάση των προηγούμενων έξι εκλογικών αναμετρήσεων σε επίπεδο κρατιδίων: τα κυβερνητικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι δεν είναι πλέον σε θέση να κερδίζουν εκλογές.


Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παρά τις απώλειες που σημείωσαν παραμένουν με ποσοστό 28,3% η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην τοπική βουλή της γερμανικής πρωτεύουσας, ΄διατηρώντας το προνόμιο να επιλέξουν εκείνοι με ποιον θα συγκυβερνήσουν, με τους Πράσινους, που σημείωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους στην πρωτεύουσα (17,6) ή με τους Χριστιανοδημοκράτες (23,4%) που αύξησαν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή τους.
Ο καταποντισμός των Φιλελευθέρων (FDP), που με το πενιχρό 1,8% που έλαβαν, δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στο τοπικό κοινοβούλιο ερμηνεύεται ως μια ακόμη ισχυρή ένδειξη απώλειας εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος προς το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ. Στους ηττημένους ανήκει και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που απώλεσε μία ποσοστιαία μονάδα και με το 11,7% που διασφάλισε δεν θα είναι πλέον κυβερνητικός εταίρος του σοσιαλδημοκράτη κυβερνήτη Κλάους Βοβεράιτ.
Την έκπληξη της εκλογικής αναμέτρησης έκανε το «Κόμμα των Πειρατών». Το εναλλακτικό σχήμα, με ισχυρά ερείσματα στους νέους, απέσπασε το 8,9% των ψήφων.
 
Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση
 
Πανηγυρίζουν Βοβεράιτ και ΓκάμπριελΗ δραματική συρρίκνωση του κόμματος των Φιλελευθέρων σημαίνει για τους Χριστιανοδημοκράτες πρώτον, ότι χάνουν τον εταίρο της αρεσκείας τους και δεύτερον ότι η συνεργασία μαζί του σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Κατά την εκτίμηση πολιτικών αναλυτών, η αγωνία των Φιλελευθέρων για την πολιτική τους επιβίωση, τους ωθεί όλο και περισσότερο, στο να χρησιμοποιούν λαϊκιστικό πολιτικό λόγο.
Ενδεικτική για αυτήν την τάση, είναι η προσπάθεια του προέδρου του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ να προβάλλει ενστάσεις για την ευρωβοήθεια και συστάσεις για μια πτώχευση της Ελλάδας.
Παρότι αυτές οι θέσεις δεν βοήθησαν τους Φιλελεύθερους στην περίπτωση του Βερολίνου, αναμένεται ότι η ηγεσία του κόμματος θα τις επιβεβαιώσει σήμερα στην συνεδρίαση του προεδρείου, επειδή πιστεύει ότι ο ευρωσκεπτικισμός αποτελεί μονόδρομο για την πολιτική επιβίωση του κόμματος.
Το ζητούμενο είναι, κατά πόσον θα μπορέσει να συνεχιστεί σε αυτήν τη βάση ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες.
 
Προεκλογικό πλακάτ των ΦιλελευθέρωνΠροεκλογικό πλακάτ των ΦιλελευθέρωνΣτο μεταξύ Σοσιαλδημοκράτες και  Πράσινοι ζητούν πρόωρες εκλογές για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι φιλελεύθεροι εταίροι της κας Μέρκελ «δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν».
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογράμμισε ότι η διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις Ρέσλερ περί δυνητικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, κατέδειξε ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ δεν είναι τίποτε άλλο πλέον παρά υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το SPD απορρίπτει επίσης τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκτιμάται ότι η εκλογική ήττα των Φιλελευθέρων στο Βερολίνο θα μπορούσε να δρομολογήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, με δεδομένο ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα για την καγκελάριο Μέρκελ είναι ακόμη υψηλά. Σε μια τέτοια περίπτωση η μοναδική εκδοχή συγκυβέρνησης που θα είχε θα ήταν εκείνη με τους Σοσιαλδημοκράτες και αυτό θα διευκόλυνε τις προσπάθειες διάσωσης του κοινού νομίσματος και της Ελλάδας.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου