Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST Μπομπ Τραα: Κλείστε οργανισμούς, σταματήστε να βάζετε φόρους

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63389225
Ξεκάθαρη σύσταση για άμεση περιστολή δαπανών με καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και μείωση του προσωπικού απηύθυνε από το συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, είπε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασ. Ράπανος, επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες επιδεικνύουν αντοχή και αξιοπιστία.
" Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το Μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε  είπε ο κ. Τραα.
"Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το Μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε" είπε ο κ. Τραα.
"Διαφωνώ με όσους λένε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πάει καλά. Τα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα η μείωση του ελλείμματος είναι εντυπωσιακά και η Ελλάδα αξίζει εύσημα για τα επιτεύγματά της", υπογράμμισε ο κ. Τραα που ορίστηκε ως ομιλητής του Ταμείου στο συνέδριο αντικαθιστώντας τον Πολ Τόμσεν ύστερα από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Κατηγορηματικός ήταν επίσης αναφερόμενος στο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα: "Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Το Μνημόνιο δεν είναι χαραγμένο σε πλάκες. Θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς προχωράμε".
Ο κ. Τραα επικέντρωσε την κριτική του στον μεγάλο δημόσιο τομέα και τους ελλιπείς φοροεπσιπρακτικούς μηχανισμούς. Νέοι φόροι, είπε, έχουν νόημα μόνο αν υπάρχουν και οι μηχανισμοί να τους εισπράττουν. "Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα συλλογής φόρων αντί να επιβαρύνει συνεχώς το σύστημα με νέους φόρους. Μόνο τότε θα μπορέσει να μειωθεί και η φορολόγηση", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την δημοσιονομική σύγκλιση, εάν δεν επιδείξει μεγαλύτερη προσήλωση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει άμεσα την παρουσία του Δημοσίου Τομέα στους παραγωγικούς της πόρους: "Πρέπει να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί" και να μειωθεί το προσωπικό, σημείωσε ενώ αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έκανε λόγο για προστατευμένα συμφέροντα που τις εμποδίζουν τονίζοντας ξανά την ανάγκη για ευρύτερη πολιτική στήριξη των προωθούμενων αλλαγών.
Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
"Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, το κλειδί είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων", κατέληξε ο κ. Τραα.
Βενιζέλος: Πρέπει να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους
Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, εκτιμώντας ότι η ύφεση το 2011 θα φθάσει έως το 5,5%, ενώ πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
"Στόχος μας παραμένει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. "Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί ελλείμματα και περισσότερο χρέος". Έτσι, η κυβέρνηση αναγκάζεται να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική απόκλιση με νέα μέτρα, είπε , τονίζοντας για το 2012 η προτεραιότητα στον προϋπολογισμό θα είναι η περαιτέρω περικοπή των δαπανών.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι το καταλυτικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. "Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι πολιτικό και θεσμικό. Εαν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας, θα πρέπει να σκεφτεί ξανά με ποιούς θεσμούς μπορεί να λύσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα", ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου μπορούν να διασφαλίσουν τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ράπανος: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείξει αντοχή και αξιοπιστία
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δεν υποφέρει από τις δικές του αδυναμίες, αλλά από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είπε στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασ. Ράπανος, προσθέτοντας ότι παρόλο που μειώνονται οι καταθέσεις και αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες έχουν δείξει αντοχή και αξιοπιστία.
Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θέλουν να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και είπε ότι αυτό θα γίνει όταν αποκατασταθεί η αβεβαιότητα. Ζήτησε επίσης από την ΕΚΤ μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορούν να αντλούν ρευστότητα οι τράπεζες σε έκτακτες περιόδους κρίσης.
Σχετικά με τις διαρθωτικές αλλαγές που γίνονται στη χώρα, επεσήμανε ότι χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν φέροντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στον φορολογικό μηχανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου