Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Απειλεί ανοιχτά την Κύπρο ο Ερντογάν

Σχόλιο ιστολογίου μας : ...ένας ξεδοντιάρης κόπρος προσπαθεί να γαυγίσει και μεις νιώθουμε λες και έχουμε να κάνουμε με λιοντάρι......
Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/section/kosmos/apeilei-anoixta-tin-kupro-o-erntogan

Το γεωτρύπανο ξεκίνησε ήδη τις έρευνες στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ
Με την παρουσία στρατού, που θα παρακολουθεί τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, απειλεί πλέον και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy International το γεωτρύπανο ξεκίνησε τις έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου.



Ο Τούρκος πρωθυπουργός, επανέλαβε τις απειλές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Γιλντίζ σημειώνοντας ότι εάν ξεκινήσουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα σταλούν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, φρεγάτες και πυραυλάκατοι στην περιοχή, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες για εντοπισμό φυσικού αερίου.
Παράλληλα, ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, επανέλαβε την πρόθεση της Άγκυρας να ξεκινήσει ανάλογες έρευνες με τους Τουρκοκύπριους και μάλιστα εντός αυτής της εβδομάδας.
Πάντως, το γεωτρύπανο ξεκίνησε πριν από λίγο να κατεβαίνει προς το βυθό, σε βάθος 1750 μ., σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών για έρευνες προς εντοπισμό φυσικού αερίου Υπολογίζεται δε ότι τα αποθέματα στο οικόπεδο 12 είναι ανάλογα του ισραηλινού "Ταμάρ", το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που εντοπίστηκαν ποτέ στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Noble Energy, αν εντοπιστεί φυσικό αέριο, μέχρι το 2014 θα είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευσή του. Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού. Η κυπριακή κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες ότι άρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 12.
Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την ερχόμενη Πέμπτη ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Guenther Oettinger, θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο για να ανταλλάξει απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με Κυπρίους αξιωματούχους, ενώ θα επισκεφθεί και τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό του Βασιλικού. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη συμπίπτει με την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο.
Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας Λευτέρη Χριστοφόρου, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Νικόλα Παπαδόπουλο και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη.

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου