Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ρωσία- Ιράν- Τουρκία: Εγκάρδιο κλίμα και συμφωνίες

 

Οι ηγέτες Ρωσίας- Ιράν- Τουρκίας (από αριστερά ) στην Τεχεράνη   -   Πνευματικά Δικαιώματα  frame

Με διαβεβαιώσεις για αμοιβαία συνεργασία και στήριξη έληξε η τριμερής σύνοδος Ρωσίας- Ιράν- Τουρκίας στην Τεχεράνη.

Στη Σύνοδο, την πρώτη επίσημη σύνοδο όπου συμμετείχε ο Β. Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έγινε ένα ακόμα βήμα για την προγραμματισμένη από την Τουρκία επόμενη εισβολήστη βόρεια Συρία.

Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν ήταν να διασφαλίσει την ανοχή Μόσχας και Τεχεράνης στα σχέδιά του να δημιουργήσει μία ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, για να κρατήσει μακριά από τα σύνορά του τους Κούρδους της Συρίας.

Σχέδια που οι ηγέτες Ρωσίας και Ιράν δεν επικρότησαν δημόσια, ωστόσο διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν πήρε το πράσινο φως που επιδίωκε.

Σημαντικό ρόλο για αυτό έπαιξε η μεσολάβησή του για την αποδέσμευση του ουκρανικού σιταριού. Μάλιστα, ο Β. Πούτιν ευχαρίστησε δημόσια τον Τ. Ερντογάν για τη μεσολαβητική του πρωτοβουλία: 

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες διαμεσολάβησής σας και για την παροχή μιας πλατφόρμας για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα επισιτιστικά προβλήματα και τις εξαγωγές σιτηρών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν έχουν ακόμη επιλυθεί όλα τα ζητήματα, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα είναι καλό».

Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος εξέφρασε δημόσια τις αντιρρήσεις του για μια νέα τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν σίγουρα εις βάρος της Συρίας, της Τουρκίας και της περιοχής.

Ο Ερντογάν, στην αρχή της τριμερούς συνάντησης,  διαμήνυσε ότι είναι αποφασιμένος να προχωρήσει λέγοντας:  «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από την Τουρκία να μείνει αδρανής και μακριά από αυτό το πρόβλημα».


Ιράν : Κατανόηση και συμβόλαια δισεκατομμυρίων 

Σε διμερές επίπεδο, ο ηγέτης του Ιράν εξέφρασε την "κατανόησή" του στην επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος είναι ένα σκληρό και δύσκολο ζήτημα» δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραΐσι «και το Ιράν δεν χαίρεται που οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτόν, αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας, αν δεν είχατε εσείς την πρωτοβουλία, η άλλη πλευρά θα είχε προκαλέσει τον πόλεμο με δική της πρωτοβουλία. Αν ο δρόμος είναι ανοιχτός στο ΝΑΤΟ, δεν γνωρίζει σύνορα και αν δεν σταματούσε στην Ουκρανία, θα ξεκινούσαν τον ίδιο πόλεμο λίγο αργότερα με το πρόσχημα της Κριμαίας».

Απόψεις που αντηχούν ίδιες με του Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Κανείς δεν είναι υπέρ του πολέμου και η απώλεια ζωών απλών ανθρώπων είναι μια μεγάλη τραγωδία, αλλά η συμπεριφορά της Δύσης μας έκανε να μην έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είπαν ότι «ήμασταν αντίθετοι με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά συμφωνήσαμε κάτω από την αμερικανική πίεση», κάτι που δείχνει την έλλειψη ανεξαρτησίας τους».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο μακροχρόνιας συνεργασίας στον πετρελαϊκό τομέα, αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ https://gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου