Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν θα συνεχίσουν τη συνεργασία για την «εξόντωση των τρομοκρατών» στη Συρία

 

Ο Ερντογάν ζήτησε προηγουμένως από Ρωσία και Ιράν να τον στηρίξουν στον «αγώνα» του κατά των Κούρδων της Συρίας

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την "εξόντωση των τρομοκρατών" στη Συρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη.

Οι τρεις χώρες "απέρριψαν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης" και "έδειξαν τη βούλησή τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας" και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη ζήτησε περισσότερη ενότητα στην πολιτική για τη Συρία και κατηγόρησε τη Δύση για παρέμβαση.

Η Δύση "έχει χαράξει μια πορεία για να διαμελίσει τη χώρα", δήλωσε ο Πούτιν. Σε αυτό πρέπει να αντιταχθούν από κοινού η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.

"Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα εδάφη που δεν βρίσκονται υπό τις συριακές αρχές", είπε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι στα εδάφη αυτά ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος εξτρεμιστικής και αυτονομιστικής δράσης.

"Με πολλούς τρόπους, η καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ενθαρρύνει αυτό", δήλωσε ο Πούτιν. Η Άγκυρα, η Μόσχα και η Τεχεράνη θα πρέπει επομένως να κάνουν τα πάντα για να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της "νόμιμης κυβέρνησης".


Το αίτημα του Ερντογάν για τον... αγώνα της Τουρκίας

Νωρίτερα, ο Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) προσπαθεί να διχάσει τη Συρία, με τη στήριξη ξένων δυνάμεων και ότι θα ήταν προς όφελος του συριακού λαού να την «ξεφορτωθεί».

Μιλώντας στην τριμερή σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε στην Τεχεράνη με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βλέπει πως οι δύο αυτές χώρες αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της, όμως «τα λόγια δεν αρκούν». Πρόσθεσε ότι ο «αγώνας» της Τουρκίας εναντίον της YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος τις στηρίζει.

«Αυτό που αναμένουμε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι η στήριξή τους απέναντι στην τρομοκρατία» επέμεινε, αφού αναφέρθηκε στις κυριότερες κουρδικές ομάδες που δρουν στη βορειοανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου απειλεί ότι θα εισβάλει.

Από το 2016 η Τουρκία έχει κάνει τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, καταλαμβάνοντας εκτάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Ο Ερντογάν λέει ότι η Άγκυρα θα στοχοθετήσει ξανά τη YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου