Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Απίθανος Ερντογάν: Δεν είναι δεσμευτικός ο όρος για τα F-16 περί μη παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου

 

Σε νέο... ρεσιτάλ ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστγηκε ότι ο όρος για τα F16 που αφορά τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι δεσμευτικός.

Το τετ-α-τετ που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη επικαλέστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν για να υποστηρίξει ότι ο όρος για τα F16 που αφορά τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι δεσμευτικός.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο όρος που τέθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σύμφωνα με τον οποίο, τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός.

Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προερδίας, κατά τη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους εν πτήση επιστρέφοντας από την Τεχεράνη στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι το τετ-α-τετ στη Μαδρίτη με τον Τζο Μπάιντεν που επικαλέσθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε χώρα πριν υπεψηφιστεί η τροπολογία από την αμερικανική Βουλή βάσει της οποίας απαγορεύεται η πώληση ή η παράδοση F-16 στην Τουρκία, εκτός αν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και περιγράψει αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Επανέφερε τις απειλές για βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία

Επαναλαμβάνοντας την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε "φωλιές τρομοκρατίας" και πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.

Τουρκία - Ρωσία - Ιράν: "Οι τρεις χώρες ενωμένες κατά της τρομοκρατίας"

Αναφορικά με το θέμα της Συρίας, για την οποία η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ατζέντα της Τουρκίας μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής, ο Ερντογάν είπε πως οι τρεις χώρες είναι ενωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρότι έχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τη Συρία και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι και οι τρεις σκέπτονται με παρόμοιο τρόπο σε ό,τι αφορά τις YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις YPG, κρίσιμης σημασίας σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι "στραγγίζουν" το συριακό πετρέλαιο και αργότερα το πουλούν στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και να σταματήσουν την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ειδικότερα για τη Ρωσία, τόνισε ότι η Τουρκία και η Ρωσία που είναι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους για το φυσικό αέριο και τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου και πρόσθεσε πως συζήτησε επίσης την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών με τον Ρώσο ομόλογό του.

Κομβικό ρόλο για τα ουκρανικά σιτηρά διεκδικεί ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως επιθυμεί μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επανάληψη της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα βάσει ενός σχεδίου υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να τεθεί γραπτά αυτή την εβδομάδα μετά την επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το κείμενο που διένειμε η τουρκική προεδρία σήμερα.

Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε πως μια συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ θα διεξαχθεί "πιθανότατα" αυτή την εβδομάδα.

"Μια συμφωνία πρόβαλε από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για το γενικό περίγραμμα της διαδικασίας βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ. Τώρα, θέλουμε να δέσουμε αυτή τη συμφωνία με ένα γραπτό έγγραφο", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από την Τεχεράνη.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου