Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Απειλή Ερντογάν σε Μπάιντεν για τα F-16: "Έρχονται ενδιάμεσες εκλογές" - Μη δεσμευτικός ο όρος για την Ελλάδα

 

Πέτρος Κράνιας

Ερώτηση που αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πώληση των μαχητικών F-16 δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από προσκεκλημένους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής του από την Τεχεράνη, όπου και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Ο Ερντογάν επέλεξε απλώς να απειλήσει έμμεσα τον Μπάιντεν με τη φράση "έρχονται ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ", λέγοντας ότι αναμένεται να μην κερδίσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στη βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο όρος που τέθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να διασφαλιστεί ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ενδέχεται να πουληθούν στην Άγκυρα δεν χρησιμοποιούνται για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας δεν είναι δεσμευτικός.

"Φυσικά, όταν συζητούσαμε αυτά τα θέματα με τον κ. Μπάιντεν, ο Μπάιντεν δεν μας επέβαλε τέτοιο όρο για την Ελλάδα. Αντίθετα, στην πολύωρη συνάντησή μας είπαμε ότι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου. 'Θα βάλω τα δυνατά μου', είπε για τα F16. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και αυτοί που αντιτίθενται σε αυτή τη δουλειά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έστω και λίγο. Όταν βλέπουμε τις τρέχουσες εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια προϋπόθεση δεν είναι δεσμευτική προϋπόθεση για εμάς. Λένε ναι στην προσφορά μας για τα F-16, αλλά μας δίνουν μηδενικά F-16. Είμαστε ήδη σε θέση να κάνουμε τη συντήρηση και την επισκευή αυτού που έχουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Αλλά φυσικά, έχουμε κάποιες απαιτήσεις σε ανταλλακτικά. Αποφάσισαν να μην το κάνουν αυτό. Υπάρχουν επίσης ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική τον Νοέμβριο. Είναι επίσης κάτι σημαντικό. Θα δούμε τι θα φέρουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυριαρχήσουν στη Γερουσία και θα αναλάβουν ξανά το βάρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων", είπε ο Ερντογάν.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε "φωλιές τρομοκρατίας" και πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου