Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

48 χρόνια απο την εισβολή στην Κύπρο: Μαύρη επέτειος στα κατεχόμενα απόντος του Ερντογάν

 



Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Συμπληρώνονται σήμερα 48 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της πρώτης εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, και όπως δείχνουν τα πράγματα (εκτός απρόοπτων εξελίξεων της τελευταίας στιγμής, κάτι που δεν φαίνεται), χωρίς την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στις σημερινές εκδηλώσεις.

Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος συνήθιζε να μεταβαίνει στα Κατεχόμενα και να εκφωνεί επιθετικούς, προκλητικούς και εμπρηστικούς λόγους συνοδευόμενους από απειλές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία φορά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων/Αμμόχωστου κατά παράβαση των ψηφισμάτων (550-789) του Σ.Α./ΟΗΕ.

Προφανώς για λόγους που σχετίζονται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την προσπάθεια της Αγκυρας να επιδείξει «καλή συμπεριφορά», ο Τούρκος πρόεδρος δεν μεταβαίνει στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, αν και κάποιοι κύκλοι τις τελευταίες εβδομάδες διέρρεαν πως θα έδινε το «παρών» για να εγκαινιάσει το νέο «Προεδρικό Μέγαρο» και να θέσει τον θεμέλιο λίθο στην αυτοαποκαλούμενη «Βουλή» του ψευδοκράτους. Και ακόμα, διέρρεαν κάποιες σκόρπιες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως ο Ερντογάν κάτι θα έλεγε και για τη μακρά «πορεία προσάρτησης» των Κατεχομένων, κάτι νέο για τα Βαρώσια, και βεβαίως ότι θα παρίστατο στην καθιερωμένη φιέστα.

Αντιπροσωπείες

Οι σχετικές εκδηλώσεις και η ετήσια φιέστα του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έδειχνε ότι θα γίνουν χωρίς τον σουλτάνο, ενώ αντιπροσωπείες κοινοβουλευτικών, στρατιωτικών και κομματικών παραγόντων δίνουν σήμερα το «παρών» σε κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια.

Φρόντισε πάντως το τουρκικό καθεστώς να στείλει πολεμικά πλοία στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, πολεμικά αεροσκάφη, ως και αεροπλάνα επιδείξεως, ώστε να σχηματίσουν πάλι στον καταγάλανο ουρανό της Κύπρου το γνωστό… μισοφέγγαρο.

Η φιέστα στα κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου άρχισε σήμερα το πρωί, ενώ στις ελεύθερες περιοχές της Μεγαλόνησου ήχησαν σειρήνες και γίνονται μνημόσυνα για τα θύματα της βάναυσης τουρκικής εισβολής του πρώτου Αττίλα τον Ιούλιο του 1974 υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρέτ Ερσίν. Χθες το βράδυ ο εκλεκτός του καθεστώτος της Αγκυρας Ερσίν Τατάρ εκφώνησε «διάγγελμα» με προκλητικές θέσεις και αναφορές στην επικρατούσα κατάσταση των Τουρκοκυπρίων την περίοδο 1963-1974, ως και υποστηρίζοντας για πολλοστή φορά τη διχοτόμηση της νήσου και τη σύσταση δύο κρατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Halkin Sesi», πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είναι ελλιμενισμένα από χθες και για πέντε ημέρες στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Πρόκειται για τα πλοία TCG BAYRAKTAR και TCG SOKULLU MEHMET PASA της Ανώτατης Ναυτικής Σχολής Πολέμου του Πανεπιστημίου του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, τα οποία θα πλέουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 14 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου 2022 για σκοπούς άσκησης των φοιτητών του τρίτου έτους. Στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας έχουν ελλιμενιστεί η φρεγάτα TCG GIRESUN και το υποβρύχιο TCG BURAKREIS. Την ίδια στιγμή επετειακές εκδηλώσεις γίνονται στο αρχηγείο του κατοχικού σώματος στρατού, ως και στις δύο μεραρχίες του Σώματος/Ειρηνευτική (!) Δύναμη Κύπρου, ήτοι την 28η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στη Κερύνεια και 39η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στη Μόρφου.

Και «βετεράνοι»

Για πρώτη φορά φέτος, στους λεγόμενους «εορτασμούς» του παράνομου και μη αναγωρισμένου (πλην Τουρκίας) ψευδοκράτους, συμμετέχουν και 25 «βετεράνοι» της εισβολής, που από χθες βρίσκονται στην Κερύνεια και δίνουν συνεντεύξεις σε τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ. Επίσης, θα διοργανωθεί μια φιέστα και στην Κερύνεια, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία/παραλία «Πέντε Μίλι», στο σημείο όπου τοπικά έγινε η εισβολή (8 χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας). Το πρόγραμμα της φιέστας είχε και τη «σκοπιά της αυγής» στην παραλία που έγινε η απόβαση των δυνάμεων εισβολής στην Κερύνεια.

Στην κατεχόμενη Κύπρο (παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της) από προχθές βρίσκονται και τα λεγόμενα «τουρκικά αστέρια», δηλαδή τα αεροσκάφη επίδειξης που πέρυσι σχημάτισαν το μισοφέγγαρο στον κυπριακό ουρανό.

Επίκεντρο των εορτασμών, όπως κάθε χρόνο, είναι η σημερινή στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο δρ Φαζίλ Κιουτσούκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη φιέστα θα συμμετέχουν και αξιωματούχοι από την Τουρκία και «άλλες χώρες». Η παρουσία αυτών των «άλλων χωρών», όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, που θα παραστούν οι αξιωματούχοι τους, θα έχει ενδιαφέρον, επειδή η ύπαρξη του ψευδοκράτους δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα πλην της Τουρκίας (πάντως, ορισμένοι παράγοντες δεν αποκλείουν την παρουσία ορισμένων αξιωματούχων από το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, που στο παρελθόν λίγοι από αυτούς είχαν κάνει την εμφάνισή τους).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου