Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΗΠΑ: Τέσσερα ακόμα HIMARS είναι καθ’οδόν για την Ουκρανία

 

Οι ΗΠΑ θα στείλουν τέσσερα ακόμη πυραυλικά συστήματα υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέταξε τους στρατηγούς να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των όπλων πυροβολικού της Ουκρανίας μετά τη χρήση όπλων που προμήθευσαν οι Δυτικοί για να χτυπήσουν ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Σχεδόν πέντε μήνες από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή, οι ρωσικές δυνάμεις διασχίζουν την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και καταλαμβάνουν περίπου το ένα πέμπτο της χώρας.

«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας στους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα προσαρμόσουμε τη βοήθειά μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει την τεχνολογία, τα πυρομαχικά και την απόλυτη δύναμη πυρός για να αμυνθεί», είπε ο Όστιν.

Η Δύση έχει προμηθεύσει στην Ουκρανία βαρύ πυροβολικό μεγαλύτερης εμβέλειας και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί παρά την υπεροχή του ρωσικού πυροβολικού σε αριθμούς και πυρομαχικά.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει πραγματοποιήσει επιτυχή πλήγματα σε 30 ρωσικούς κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξη, χρησιμοποιώντας τα HIMARS που προμήθευσε πρόσφατα η Δύση.

Τα HIMARS έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και είναι πιο ακριβή από το πυροβολικό της σοβιετικής εποχής που είχε στο οπλοστάσιό της η Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφεία αρχείου

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου