Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ο Άγιος Νικόλαος Αμμοχώστου έγινε ¨Τζαμί Λαλά Μουσταφά¨….

 

Η Παναγία των Παρισίων της Κύπρου, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου, είναι τώρα ένα τζαμί υπό τουρκική κατοχή

Μια καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων της Γαλλίας νωρίτερα αυτό το μήνα, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη, δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση  και όρκο για την αποκατάσταση της κατασκευής από τον Γάλλο πρόεδρο.

Εν τω μεταξύ, η Παναγία των Παρισίων της Κύπρου, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου, χρησιμοποιείται ως τζαμί στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο βρίσκεται παράνομα υπό την κατοχή της Τουρκίας για σχεδόν 50 χρόνια.

Ο Άγιος Νικόλαος, το πιο μεγαλοπρεπές κτίσμα της Αμμοχώστου, κατασκευάστηκε μεταξύ 1298 και 1312 σε γοτθικό ρυθμό. Οι βασιλιάδες του Οίκου των Λουζινιάν πήγαν σε αυτήν την εκκλησία για να στεφθούν τελετουργικά ως Βασιλείς της Ιερουσαλήμ αφού στέφθηκαν ως Βασιλείς της Κύπρου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας (τώρα Σελιμιγιέ Τζαμί) στη Λευκωσία.

Ωστόσο, ο καθεδρικός ναός μετατράπηκε σε τζαμί με την προσθήκη ενός μιχράμπ και ενός μιναρέ μετά την οθωμανική εισβολή στην Κύπρο το 1570. Το 1954, ο μουσουλμάνος μουφτής Μεχμέτ Ντάνα Εφέντι μετονόμασε το τζαμί σε «Τζαμί Λάλα Μουσταφά Πασά» από τον Οθωμανό διοικητή που εισέβαλε και κατέλαβε το νησί.

Οι Τούρκοι προσεύχονται στο τζαμί Lala Mustafa Pasha, κάποτε ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Αμμοχώστου,

Το 1570 η οθωμανική εισβολή που με αποτρόπαιες και αιματηρές πολιορκίες, κατέλαβε τη Λευκωσία και στη συνέχεια την Αμμόχωστο,  σήμανε το τέλος της φυσικής ζωής του κτηρίου ως τόπου χριστιανικής λατρείας, σύμφωνα με τον Michael Walsh, καθηγητή τέχνης και αρχαιολογίας.

«Εσωτερικά είχε απογυμνωθεί από κάθε διακόσμηση και χριστιανικές αναφορές σε σύμφωνη με τις ισλαμικές στάσεις σε σκαλισμένες εικόνες και ειδωλολατρικά είδωλα στον οίκο του Θεού. Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν, καταστράφηκαν ή παραμορφώθηκαν. Λείψανα, όπως η Στάμνα Νερού από τον Γάμο της Κανά στη Γαλιλαία, εξαφανίστηκαν στην ιστορία και οι βασιλικοί τάφοι του Ιακώβου Β’ (1473) και του Ιακώβου Γ’ (1474) καταστράφηκαν και οι δύο».

Η οθωμανική κατοχή της Κύπρου διήρκεσε μέχρι το 1878. Στη συνέχεια, η Βρετανία ανέλαβε τη διοίκηση του νησιού και το προσάρτησε το 1914, μετά την είσοδο των Οθωμανών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από την πλευρά της Γερμανίας. Η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία το 1960, και στη συνέχεια μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1952, η Τουρκία εντάχθηκε στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). 22 χρόνια αργότερα, το 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν για άλλη μια φορά στην Κύπρο και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο κατέχουν παράνομα μέχρι σήμερα.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ: Μια τουρκική σημαία εμφανίζεται στο τζαμί Lala Mustafa Pasha, που κάποτε ήταν  ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Αμμοχώστου,

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εισβολής και εθνοκάθαρσης, περίπου 4.000 Ελληνοκύπριοι φέρεται να δολοφονήθηκαν. Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πολίτες συνελήφθησαν αυθαίρετα από τους Τούρκους και πολλοί παραμένουν αγνοούμενοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε για τον βιασμό πολλών Ελληνοκυπρίων παιδιών και γυναικών, ηλικίας 12 έως 71 ετών, από τουρκικά στρατεύματα. Οι σχεδόν 200.000 Ελληνοκύπριοι που μέχρι τότε ζούσαν στο βόρειο τμήμα της χώρας τρομοκρατήθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα εδάφη, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και άλλες περιουσίες των εκδιωχθέντων ή δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων λεηλατήθηκαν και κατασχέθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, η τουρκική κυβέρνηση μετέφερε εποίκους από την Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία ήταν κατά πλειοψηφία Ελληνοκύπριοι μέχρι το 1974. Στη συνέχεια δόθηκαν στους Τούρκους εποίκους κατοικίες και περιουσίες που ανήκαν σε Ελληνοκύπριους καθώς και «ιθαγένεια» και «δικαιώματα ψήφου» σε μια προσπάθεια να αλλάξει αναγκαστικά ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού και να τουρκοποιηθεί οριστικά. Απόδειξη αυτής της πραγματικότητας είναι ότι τα ονόματα κάθε πόλης, χωριού ή δρόμου έχουν αλλάξει σε τουρκικά.

Για παράδειγμα, οι Τούρκοι αποκαλούν τώρα την κυπριακή πόλη Τρίκωμο «Ισκέλε». Και ο επίσημος ιστότοπος του τουρκοκρατούμενου «Δήμου Ισκέλε» αναφέρει με περηφάνια τους παραβιασμένους καθεδρικούς ναούς, μουσεία, λιμάνια, κάστρα, παλάτια, μοναστήρια και άλλα μνημεία στην κατεχόμενη Λευκωσία, Κερύνεια, Αμμόχωστο και Μόρφου ως «ιστορικούς τόπους» που πρέπει να επισκεφτούν τουρίστες.

Συνεχίζεται η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχομένων στην Κύπρο. Σύμφωνα με την Κυπριακή Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, υπάρχει τεκμηρίωση για 68 εκκλησίες στην κατεχόμενη περιοχή που έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, μαζί με 14 που οικειοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και δώδεκα σε στάβλους ή αχυρώνες. Πολλά άλλα έχουν απλώς λεηλατηθεί ή καταστραφεί. Δεν είναι μόνο οι χριστιανικοί ιεροί τόποι που έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2012 από Κύπριους ιστορικούς συντηρητές, ¨Το ιστορικό εβραϊκό νεκροταφείο Margo, εθνικό μνημείο για τον εβραϊκό λαό, νοτιοανατολικά της Λευκωσίας, έχει βεβηλωθεί και καταστραφεί με τον ίδιο τρόπο που βεβηλώθηκαν και καταστράφηκαν τα χριστιανικά νεκροταφεία στην περιοχή που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα¨

«Μέσω της παράνομης κατοχής της Κύπρου από το 1974, η Τουρκία συνέχισε με πρακτικές της Οθωμανικής εποχής που περιορίζουν και υποτάσσουν την πρακτική του Χριστιανισμού», δήλωσε η Claire Evans, του International Christian Concern (ICC), στην Daily Caller. «Οι πιστοί αναφέρουν τακτικά την παρακολούθηση και την παρενόχληση από τις τουρκικές αρχές. Οι αρχές, ωστόσο, δεν σταματούν εκεί». «Τέθηκαν περιορισμοί στην πρόσβαση σε ιστορικούς χριστιανικούς χώρους λατρείας και σε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη λατρεία, εμποδίζοντας ουσιαστικά τους Χριστιανούς να ασκούν δημόσια την πίστη τους», συνέχισε. «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να θεωρούμε τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας της Τουρκίας στην Κύπρο ως μεμονωμένο περιστατικό. Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία στη χρήση αυτής της τακτικής για να αποθαρρύνει και να πιέσει τους χριστιανούς, διατηρώντας τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», μια τακτική που περιλαμβάνει τη μετατροπή ιστορικών εκκλησιών σε τζαμιά.

Μία από αυτές που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το 1974 είναι η Τασούλα Χατζητοφή από την Αμμόχωστο. Ήταν 14 ετών κατά τη διάρκεια της εισβολής. Η Χατζητοφή και η οικογένειά της τελικά εγκαταστάθηκαν στην Ολλανδία ως πρόσφυγες. Εκεί, ίδρυσε το «Walk of Truth», μια μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την εμπορία έργων τέχνης και την ανάκτηση της κλεμμένης θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η Χατζητόφη έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να φέρει λεηλατημένα αντικείμενα στην πατρίδα της την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη δική της ανικανότητα να επιστρέψει στην πατρίδα της, την Αμμόχωστο. «Το να ζητάς άδεια από την κατοχική Τουρκία για να προσεύχεσαι στην Εκκλησία σου είναι αρκετά ταπεινωτικό για τους Χριστιανούς της Κύπρου», είπε ο Χατζητόφη στην Daily Caller. «Ωστόσο, το να παρακολουθούμε τις Εκκλησίες μας να μετατρέπονται σε τζαμιά είναι η βέλτιστη ταπείνωση και η απόρριψη από την Τουρκία του ποιοι είμαστε και ποια είναι η πίστη μας. Ο εξισλαμισμός της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου από την Τουρκία και η πολιτιστική της κάθαρση χρειάζεται την άμεση προσοχή της διεθνούς κοινότητας».

Πράγματι, η Τουρκία εξαφανίζει την πολιτιστική κληρονομιά 9.000 ετών της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου – συμπεριλαμβανομένης αυτής του ελληνικού, ρωμαϊκού, βυζαντινού, βενετσιάνικου, αρμενικού και εβραϊκού πολιτισμού – με απώτερο στόχο την προσάρτηση της περιοχής στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν ως επί το πλείστον σιωπήσει. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν εγκαταλειφθεί στις προσπάθειές τους να τερματίσουν την κατοχή της χώρας τους από την Τουρκία, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ.

Ένας Ελληνοκύπριος ιερέας (L) και ένας Τουρκοκύπριος Ιμάμης (R) περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορίνου στην Αμμόχωστο στις 18 Απριλίου 2014. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 60 χρόνια Ελληνοκύπριοι συνωστίστηκαν σε μια εκκλησία στον τουρκικό βορρά για τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής εν μέσω μιας προσπάθειας για επανένωση του νησιού της Μεσογείου.

«Έχω γράψει για αυτό στο παρελθόν και επαναλαμβάνω: η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι η πρώτη σύγχρονη ισλαμιστική φονταμενταλιστική κατάκτηση της Δύσης», δήλωσε στην Daily Caller ο Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής «Δικαιοσύνη για την Κύπρο» (PSEKA). . «Και νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες κατακτήσεις στο μέλλον. Είναι τόσο δύσκολο να αντιστρέψουμε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 παράνομοι έποικοι και 43.000 στρατεύματα κατοχής εκεί. Θύματα είναι και οι Τουρκοκύπριοι. Ο πολιτισμός τους –ο κυπριακός πολιτισμός– εξαφανίζεται».

«Καθώς η Τουρκία επεκτείνει την παρουσία της σε άλλες χώρες, η Κύπρος χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τις απειλές που αντιμετωπίζουν αυτοί οι Χριστιανοί», πρόσθεσε ο Έβανς. «Η Τουρκία αργά και σκόπιμα λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο Χριστιανισμός δεν θα ανθίσει στην περιοχή, ξεκινώντας από τους ιστορικούς και ιερούς τόπους του Χριστιανισμού».

Η Παναγία των Παρισίων της Κύπρου και άλλοι θησαυροί της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη περιοχή, αν και παραμορφωμένοι, παραμένουν όρθιοι, περιμένοντας υπομονετικά την απελευθέρωσή τους.

Ουζάι Μπουλούτ 27/4/2019


https://dailycaller.com/2019/04/27/notre-dame-cyprus-nicholas-cathedral-mosque/


ΠΗΓΗ https://tourkikanea.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου