Γιάννης Νικήτας
Ιδιαίτερα ουσιώδης υπήρξε η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την Δευτέρα 11 Ιουλίου έως το Σάββατο 17 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Μολονότι το ενδιαφέρον κέντρισε η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο μεγάλο βιομηχανικό σύμπλεγμα του αμερικανικού κολοσσού της Lockheed Martin με επίκεντρο τα μαχητικά 5ης γενιάς, εντούτοις υπήρξε σωρεία επαφών και συζητήσεων για αρκετά ακόμη ελληνικά εξοπλιστικά με αμερικανικό αποτύπωμα.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Μ-270 MLRS
Είναι γνωστό πως μετά τον εκσυγχρονισμό των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70, το Πυροβολικό Μάχης έχει δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό των Μ-270 MLRS καθώς και τη προμήθεια νέων βλημάτων τακτικού (αντικατάσταση των ρουκετών Μ26) και στρατηγικού χαρακτήρα (αντικατάσταση των MGM-140 ATACMS). Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ με τη πλειάδα των χρημάτων να αφορούν τα νέα πυρομαχικά.
Εντός Στρατού Ξηράς κατ’ επανάληψη στις συνεδριάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για το υψηλό κόστος του προγράμματος. Την ίδια στιγμή εξίσου δελεαστική παραμένει η γερμανική πρόταση για τα Μ-270 MLRS ενώ σε επίπεδο Πυροβολικού Μάχης μελετώνται λύσεις μείωσης του κόστους με έμφαση σε πρόγραμμα συντήρησης του υφιστάμενου αποθέματος των ελληνικών MGM-140 ATACMS αντίστοιχου του προγράμματος που εφαρμόζει και υλοποιεί ο Αμερικανικός Στρατός (αναφέρεται ως SLEP, Service Life Extension Program) για το απόθεμα των αμερικανικών ATACMS. Παράλληλα σε επίπεδο Διεύθυνσης Πυροβολικού εξετάζονται και αναλύονται άλλες λύσεις τρίτων χωρών για την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του Μ-270 MLRS είχε κεντρικό ρόλο στην επίσκεψη του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις ΗΠΑ με τη Lockheed Martin να παραμένει φαβορί για το πρόγραμμα.
Πλεονάζων αμερικανικό υλικό για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό
ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Defence Security Cooperation Agency κ. James A. Hursch, με τον οποίο συζήτησαν για την στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών και τις προοπτικές διασφάλισης και ενίσχυσης των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων. Επ’ αυτού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής προτεραιότητας για την Χώρα μας, καθώς και στην ανάγκη χρήσης του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων υποστήριξης και χρηματοδότησής της υλοποίησής τους (FMS,EDA,FMF).
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στα πλαίσια των επαφών που είχε επανέλαβε το πάγιο ελληνικό αίτημα για τη προμήθεια πλεονάζοντος αμερικανικού υλικού για τον Ελληνικό Στρατό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απόκτηση Blackhawk νεότερων γενιών (UH-60L), αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 Α5 καθώς και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley νεότερων εκδόσεων. Παράλληλα επισημάνθηκε στην αμερικανική πλευρά η ανάγκη για την απόκτηση τροχαίου υλικού και οχημάτων διάφορων τύπων και εκδόσεων (περισυλλογής, βυτιοφόρων κτλ).
Να σημειωθεί πως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απόκτηση των αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV-7A1 για τον εξοπλισμό των τριών Ταγμάτων Πεζοναυτών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες στη κατεύθυνση μελετάται και εξετάζεται και η απόκτηση μεταχειρισμένου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων (αποβάσεων) για το Πολεμικό Ναυτικό.
Άλλωστε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραμένει υποστηρικτής μιας τέτοιας προοπτικής παρά τις ενστάσεις που έχουν επισημανθεί από πλευράς ανωτάτων επιτελών του ΠΝ πως μια τέτοια κίνηση θα επιβάρυνε σημαντικά το ΠΝ με επιπρόσθετο κόστος τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για πλέον κατεπείγουσες ανάγκες όπως το μέλλον του συνόλου των μονάδων κρούσης του ΠΝ.
Από πλευράς ΠΝ οι επιτελείς του τονίζουν εντός στον γράφοντα πως εκτός των νέων φρεγατών και του προγράμματος κορβετών, υφίστανται μεγάλη αδιαμφισβήτητη ανάγκη για ριζική ανανέωση και αντικατάσταση των γερασμένων μονάδων κρούσης όπως των υποβρυχίων και ταχέων σκαφών κατευθυνόμενων βλημάτων.
Κάθετη επίσης είναι η ηγεσία του ΠΝ και στο ενδεχόμενο παραχώρησης μεταχειρισμένων LCS τα οποία κρίνονται από το ΠΝ ως ακατάλληλα, προβληματικά και αναξιόπιστα λόγω σωρείας προβλημάτων που κατ’ επανάληψη έχουν αναφερθεί από το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό.
Τέλος από πλευράς Αρχηγού ΓΕΕΘΑ επισημάνθηκε στις ΗΠΑ πως προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες προμήθειας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9B SeaGuardian ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και των επιπρόσθετων τριών ελικοπτέρων MH-60R ώστε η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού να διαθέτει σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα συνολικά 10 υπερσύγχρονα MH-60R.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου