Η Τουρκία εκβιάζει και πάλι το ΝΑΤΟ επιχειρώντας μεταξύ άλλων να κερδίσει σε σχέση με την Κύπρο και να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Εκμεταλλευόμενη τη ισχυρή της θέση στη Συμμαχία, η Τουρκία οδήγησε σε αδιέξοδο στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, απαιτώντας μεταξύ άλλων διαφοροποίηση γεωγραφικών ονομάτων που αφορούν και την Κύπρο.
Στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα, που επικαλείται το CNN Greece, ανέφεραν πως πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλει τις αναθεωρητικές της επιδιώξεις φέρνοντας από το παράθυρο την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και ένα σημαντικό δείγμα γραφής που αναμένεται να τηρήσει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά.
Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία άφησαν να φανεί ότι επενδύουν αρκετά στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, 11 και 12 Ιουλίου, για να υπάρξει προσέγγιση προς την Τουρκία ώστε να συμβάλει σε βελτίωση του κλίματος στην περιοχή αλλά και να βοηθήσει στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Ωστόσο οι τουρκικοί σχεδιασμοί φαίνεται πως είναι εντελώς αντίθετοι απ’ αυτούς της Ελλάδας και της Κύπρου, και στοχεύουν σε δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Το πρακτορείο Reuters επικαλείται διπλωμάτη ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία για το αδιέξοδο στη σύνοδο των ΥΠΑΜ. Η Τουρκία, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, μπλόκαρε την έγκριση σχετικά με τη διατύπωση γεωγραφικών ονομάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Οι διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ εκφράζουν την ελπίδα ότι υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για να βρεθεί λύση στο όλο πρόβλημα που δημιούργησε η Τουρκία, πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10+6 βέτο της Τουρκίας για την Κύπρο
Από πλευράς τουρκικής διπλωματικής αποστολής στο ΝΑΤΟ δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος, υποστηρίζοντας πως θα ήταν λάθος αν σχολιαστεί ένα απόρρητο έγγραφο της συμμαχίας. Το μόνο που προστίθεται από τουρκικής πλευράς είναι ότι «η συνήθης διαδικασία διαβουλεύσεων και αξιολόγησης μεταξύ των συμμάχων συνεχίζεται».
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ απέτυχαν την Παρασκευή να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα νέα σχέδια για το πως θα μπορεί η Συμμαχία να απαντήσει σε μια ρωσική επίθεση. Πρόκειται για μια υψίστης σημασίας συμφωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που στο ΝΑΤΟ εξετάζουν σχέδια αντιμετώπισης μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης. Κι αυτό ως συνεπακόλουθο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τα λεγόμενα περιφερειακά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που περιγράφουν λεπτομερώς το πως θα απαντούσε η συμμαχία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Η σύνταξη των εν λόγω εγγράφων σηματοδοτεί μια θεμελιώδη στροφή του ΝΑΤΟ, καθώς για δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η συμμαχία δεν είχε ανάγκη αμυντικού σχεδιασμού μεγάλης κλίμακας.
Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ισχυρή της θέση εντός του ΝΑΤΟ και λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κανείς εντός της συμμαχίας δεν φαίνεται πρόθυμος να σταθεί απέναντί της τη στιγμή που επιχειρείται αλλαγή στάσης της Άγκυρας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας, αλλά και για να εξασφαλίσει την έγκριση από το αμερικανικό κογκρέσο του αιτήματός της για αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα η Τουρκία εκμεταλλευόμενη και πάλι το στάτους του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ είχε επιχειρήσει να πετύχει αναβάθμιση του ψευδοκράτους παρουσιάζοντας το ότι συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση.
Στην άσκηση Anatolian Phoenix, η οποία διεξαγόταν υπό τον ομπρέλα του ΝΑΤΟ η Τουρκία συμπεριέλαβε και το ψευδοκράτος. Στην άσκηση συμμετείχαν η Τουρκία, η Ισπανία, η Πολωνία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ. Μετά από τα έντονα διαβήματα του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Ισπανία και Πολωνία απομάκρυναν τα στρατιωτικά τμήματα που είχαν στείλει στην Τουρκία για σκοπούς της άσκησης. Εκφράζοντας παράλληλα απολογίες προς την κυπριακή κυβέρνηση και σημειώνοντας πως δεν είχαν καμιά ενημέρωση για συμμετοχή του ψευδοκράτους στην άσκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου