Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και οι προτάσεις στην Ελλάδα για άρματα Leopard 1A5 και M60


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 15-16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και η Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG).

Μετά την δεύτερη, ανακοινώθηκαν οι πρωτοβουλίες διαφόρων χωρών για την παραχώρηση αμυντικού υλικού στην μαχόμενη Ουκρανία, με σκοπό είτε την αναπλήρωση απωλειών σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα είτε την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της με την προσθήκη νέων ικανοτήτων.

Ο υπηρεσιακός ΥΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής που παρέστη, δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο ως προς την αποστολή αμυντικής συνδρομής. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «τόνισε ότι η ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να είναι επιτακτική, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί». Όντως, η προσπάθεια είναι συνεχής και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διαρκώς νέες προτάσεις αλλά η εκλογική διαδικασία στην χώρα, εμποδίζει προς το παρόν την Αθήνα να λάβει αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα αυτό το διάστημα συνεισφέρει με την αποστολή της δεύτερης παρτίδος τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Γερμανία, βάσει της διμερούς συμφωνίας Μητσοτάκη – Σολτς πέρυσι την άνοιξη. Με την επανέναρξη των παραδόσεων των τεθωρακισμένων Marder 1A3 στην Ελλάδα, προωθήθηκε στην Γερμανία η δεύτερη παρτίδα 20 BMP-1 που ανέμενε στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης και τα οχήματα εκτιμάται ότι ήδη βρίσκονται στην Ουκρανία. Καθώς η εξέλιξη συμπίπτει με την έναρξη επιθετικών αγώνων από τους Ουκρανούς, είναι προφανής η σημασία που έχει για την κάλυψη κενών ή την αναπλήρωση απωλειών σε μονάδες.

Υπάρχουν όμως και διάφορες προτάσεις ή ιδέες για συνεισφορά και με άλλους τρόπους. Ήδη, όπως έχει αναλύσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ από τις αρχές του έτους, έχει τεθεί η πρόταση της παραχωρήσεως αρμάτων μάχης Leopard 1A5 από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού, τα οποία θα αντικατασταθούν από ισάριθμα αποθηκευμένα του ιδίου τύπου, που όμως θα υποβληθούν και σε πρόγραμμα αναβαθμίσεως, πέραν των εργασιών ενεργοποιήσεως. Η γενική ιδέα είναι οι εργασίες να πραγματοποιηθούν στο 304 ΠΕΒ με ανάληψη των σχετικών δαπανών από την γερμανική κυβέρνηση.

Πέραν αυτού, επιπλέον συμβολή από πλευράς αρματικού δυναμικού εξετάζεται και με την περίπτωση της παραχωρήσεως αριθμού αποσυρμένων αρμάτων μάχης M60, έναντι ανταλλάγματος. Τα συγκεκριμένα άρματα για τα οποία γίνεται λόγος, μερικές δεκάδες, είναι απενεργοποιημένα και θα παραχωρηθούν με σκοπό να επανέλθουν σε ενέργεια και να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τον Ουκρανικό Στρατό.

Τα Leopard 1A5 και M60, είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο 105 mm αλλά κρίνονται χρήσιμα στον αγώνα στην Ουκρανία, καθώς αμφότερες οι πλευρές, χρησιμοποιούν ως επί τω πλείστον τα άρματα μάχης για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του Πεζικού. Οι προτάσεις, που αφορούν και άλλες κατηγορίες πολεμικού υλικού, ανεξαρτήτως προελεύσεως, έχουν την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για υπέρβαση των όποιων προβλημάτων τυχόν εγείρονται σε πολιτικό και διαδικαστικό επίπεδο.

Με τον τερματισμό της προεκλογικής περιόδου και την ανάδειξη νέας κυβερνήσεως στην Ελλάδα, αναμένονται νέες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου