Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Αυτοαποθέωση Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - Γιατί βιάζεται να χτίσει «γέφυρες» με το Κάιρο και ο ρόλος... του Φιντάν


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το εθνικιστικό και το θρησκευτικό δεν το εγκαταλείπει ποτέ ο Τούρκος πρόεδρος ως στοιχείο δημαγωγίας ειδικότερα ότι επίκεινται και εκλογές ακόμα και αν πρόκειται για τις δημοτικές που είναι σε περίπου εννέα μήνες από σήμερα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόεδρος έχει ήδη θέσει τα θεμέλια της προεκλογικής εκστρατείας επιστρατεύοντας και πάλι την Αγία Σοφία, καθώς πιστεύει ότι το γεγονός ότι τη μετέτρεψε σε τζαμί, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά του.

Αφού υπενθύμισε πρώτα τι έχει κάνει εκείνος στα μνημεία και την ιστορία της Πόλης ως άξιος διάδοχος και κληρονόμος του Πορθητή (έτσι αυτοχαρακτηρίστηκε), στη συνέχεια άρχισε να ρίχνει τα βέλη του κατά του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θα είναι ο μεγάλος του αντίπαλος του χρόνου, εάν δεν του επιβληθεί πολιτική απαγόρευση με τις δίκες που εκκρεμούν εναντίον του.

Σε 9 μήνες από τώρα «θα σώσουμε την Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. «Αγαπάμε την κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή. Είμαστε ερωτευμένοι με αυτή την πόλη. Δεν θα την αφήσουμε στο έρμαιο κάποιων...», δήλωσε όλο νόημα.

Το γοργόν και χάριν έχει με την Αίγυπτο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Δύση έχει βάλει στόχο την Αμερική και τα F-16 και στη Μέση Ανατολή την Αίγυπτο, καθώς προσπαθεί να κλείσει πάση θυσία το μέτωπο με το Κάιρο με γρήγορες κινήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε ήδη πρόσκληση στον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι να επισκεφτεί την Άγκυρα. Ο Τούρκος επιτετραμμένος στο Κάιρο υποστήριξε ότι τελειώνει η δεκαετής ψυχρή περίοδος.

Ήδη ο Χακάν Φιντάν, ο Τ/ΥΠΕΞ, ετοιμάζει ταξίδι για Κάιρο μέσα στους επόμενους 3 μήνες. Ο Φιντάν ήταν το κλειδί για το ξεπάγωμα των σχέσεων, όσο ήταν αρχηγός της ΜΙΤ και τώρα αναλαμβάνει να τις ξεπαγώσει και σε διπλωματικό πλέον επίπεδο.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου