Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

«Αγοράσαμε παλιά μεταχειρισμένα μαχητικά»: το ινδονησιακό κοινοβούλιο επέκρινε την απόκτηση του Mirage 2000-5 για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη Sukhoi


Το υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας υπέγραψε σύμβαση με το Κατάρ για την παράδοση 12 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5, που είχαν αγοραστεί προηγουμένως από τη Γαλλία, έναντι 733 εκατ. ευρώ. Κατασκευάστηκαν το 1994 και λειτουργούσαν από την Ντόχα από το 1997.

Όπως αναφέρεται στο τοπικό δημοσίευμα Kompas TV, το κοινοβούλιο της χώρας, επικαλούμενο την προχωρημένη ηλικία του αεροσκάφους, επέκρινε την απόφαση του στρατιωτικού τμήματος.

Ποιες ήταν οι πιεστικές συνθήκες που χρειάστηκε να αγοράσουμε παλιά μεταχειρισμένα αεροσκάφη;

ένας από τους βουλευτές έκανε μια ερώτηση.

Σε απάντηση, ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος εξήγησε ότι, παρά το γεγονός ότι 12 μαχητικά Κατάρ Mirage 2000-5 βρίσκονταν σε μακροχρόνια λειτουργία, έχουν πολύ λίγες ώρες πτήσης, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλα 15-20 χρόνια.

Ένας άλλος βουλευτής κατηγόρησε το Υπουργείο Άμυνας για παραβίαση του νόμου για την αμυντική βιομηχανία, ο οποίος αναφέρει ότι η απόκτηση στρατιωτικών προϊόντων [από το εξωτερικό] πρέπει να συνοδεύεται από τη μεταφορά νέων τεχνολογιών στο εθνικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Η συμφωνία επικρίνεται επίσης από τοπικούς στρατιωτικούς παρατηρητές, πιστεύοντας ότι η αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών θα οδηγήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού λόγω των πρόσθετων δαπανών για συντήρηση και επισκευές.

Την παραμονή της συμφωνίας, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι χρειάζονταν μαχητικά Qatari Mirage 2000-5 για να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα αεροσκάφη Sukhoi - Su-27 και Su-30, που είχαν αγοραστεί προηγουμένως από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Ινδονησίας δεν είναι διατεθειμένες να εμπλακούν στην αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό τους, οδεύοντας προς τον περιορισμό της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Μόσχα. 

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: 733 εκατομμύρια ευρώ εμείς γιατί δεν τα δώσαμε αφού θα είχαμε μια άμεση ενίσχυση των ΕΔ και ανταλλακτικά; Θέλαμε τα αεροσκάφη για να τα έχουμε έτοιμα για πόλεμο που θα γίνει αύριο. Γιατί άραγε δεν τα θέλαμε;

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου