Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Μέση Ανατολή: Οι Κούρδοι απέρριψαν πρόταση των ΗΠΑ για «πόλεμο κατά της Συρίας»


Ιούνιος 17, 2023. Ελλάδα.

Το σχέδιο των Αμερικανών για την οικοδόμηση μιας στρατιωτικής δύναμης μεταξύ των αραβικών φυλών ανατολικά του Ευφράτη δεν ήταν ένα νέο έργο, αλλά η αναβίωση του σήμερα σηματοδοτεί νέους στόχους, γράφει η λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar.

Αυτό το βήμα, με στόχο τον συριακό στρατό και άλλες βοηθητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, θα θέσει τα θεμέλια για νέες συγκρούσεις σε μια περιοχή όπου, για πρώτη φορά, συμμετέχουν ενεργά όλα τα μέρη με στρατιωτική παρουσία στη Συρία. 

Η νέα αυτή κίνηση των ΗΠΑ είναι ότι προχωρά χωρίς κανένα συντονισμό με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). 

Η απόρριψη αυτής της δράσης από τις SDF έγκειται στην επιθυμία της να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού και της Τεχεράνης, και στη δέσμευσή της να διατηρήσει μια κατάσταση ‘φιλικής εχθρότητας’ με τον συριακό στρατό.

Οι SDF έχουν καλούς λόγους για αυτό. Κύριος μεταξύ αυτών είναι η παρουσία του συριακού στρατού σε μεγάλες περιοχές των τουρκικών συνόρων, ειδικά στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, και για την προστασία αυτών των περιοχών από μια πιθανή νέα τουρκική επίθεση.

 Επιπλέον, δεν έχει νόημα οι SDF να είναι σε συμμαχία εναντίον του συριακού στρατού στα ανατολικά του Ευφράτη, ενώ πολεμούν μαζί με τον συριακό στρατό στα δυτικά. Επιπλέον, οι SDF σκοπεύουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με τη Δαμασκό σε περίπτωση που οι ΗΠΑ τους εγκαταλείψουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα Al-Akhbar ότι οι ΗΠΑ είπαν στις SDF «να ελέγξουν την πόλη Al Bukemal, να κόψουν τον δρόμο Δαμασκού-Βαγδάτης, να επεκτείνουν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από τις αμερικανικές βάσεις στη βορειοανατολική Συρία και περιοχές νοτιοανατολικά της Ευφράτη στο Αλ Τανφ.

Οι Κούρδοι απέρριψαν την προσφορά των ΗΠΑ

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι «Οι SDF απέρριψαν εντελώς αυτή την ιδέα, επικαλούμενη ότι είναι απασχολημένες με την προστασία των συνοριακών περιοχών από πιθανή τουρκική επίθεση και ανέφεραν ότι δεν διαθέτουν τις στρατιωτικές δυνάμεις για να καλύψουν και να προστατεύσουν όλες αυτές τις περιοχές».

Εναλλακτικές λύσεις των Αμερικανών

Η απόρριψη από τους Κούρδους της αμερικανικής προσφοράς ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις. 

Το κυριότερο από αυτά είναι να κλείσουν το μάτι στις αραβικές φυλές των περιοχών Χασάκας, Ντέιρ εζ Ζορ και Ράκας  και να αποτιμήσουν σε ποιο βαθμό θα συμφωνούσαν να συμμετάσχουν στο νέο έργο με αντάλλαγμα ορισμένες προσφορές. 

Μεταξύ των προτάσεων των ΗΠΑ είναι η άρση της επιρροής των SDF στις αραβικές περιοχές και η παραχώρηση ευρειών εξουσιών στις αραβικές δυνάμεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. 

Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να προωθήσουν πρώτα την πρωτοβουλία τους στο Ντέιρ εζ Ζορ, λόγω της ύπαρξης γραμμών επαφής με τον συριακό στρατό και της πιθανότητας να ενθαρρύνουν τις φυλές να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Τοπικές πηγές στην περιοχή είπαν στο Al-Akhbar: «Η αντιπροσωπεία είπε σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση ότι θα σχηματιστούν φυλετικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διαχείριση της περιοχής και στην προστασία των βάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και στον έλεγχο ολόκληρης της επαρχίας της Ντέιρ εζ-Ζορ χωρίς την παρουσία Κούρδων μαχητών σε τοπικό επίπεδο. Προσέφερε εγγύηση ανεξάρτητης επιρροής από τους Κούρδους ηγέτες».

Υποστηρίζεται ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία έλαβε προκαταρκτική έγκριση για αυτήν την πρόταση, ότι άρχισαν να ακούγονται άλλα ονόματα για την ηγεσία του «Στρατιωτικού Συμβουλίου της Ντέιρ εζ-Ζορ», αντικαθιστώντας το όνομα του Αχμέντ Αλ Χαμπίλ, που συνδέεται με τις SDF, και άρχισαν να αναφέρονται ονόματα διοικητών του FSA.  

Στόχος των Αμερικανών είναι δημιουργήσουν μια ‘ασπίδα’ από εντόπιες αραβικές ομάδες γύρω από τις βάσεις που διατηρούν στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου