Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Ελασσόνα: Ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με διπλό μήνυμα


Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Αποκαλυπτήρια την ερχόμενη Τρίτη για το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή

Στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα, τον Πόντο, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα, είναι αφιερωμένο το μνημείο που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα. Τα αποκαλυπτήρια επρόκειτο να γίνουν σήμερα, αλλά μεταφέρθηκαν την ερχόμενη Τρίτη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων.

«Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της μνήμης, γιατί η μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνώση, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το μέλλον. Τιμούμε, όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο, αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές», δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας για το μνημείο που άρχισε να συζητείται το 2021.

Το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή είναι μια σύνθεση δύο ανάγλυφων και ενός γλυπτού που έχουν ενσωματωθεί σε τρία επίπεδα που αλληλεπιδρούν.

Σε μικρά μεταλλικά ανοξείδωτα ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα εμβληματικών πόλεων του Πόντου, ενώ στην ίδια επιφάνεια, και κάτω από τον τρισδιάστατο χάρτη, είναι χαραγμένοι οι στίχοι από το ποίημα «Πόντος εν’ άστρον φωτεινόν» του Γιώργου Σαρακενίδη. Αριστερά του χάρτη προεξέχει το δεύτερο επίπεδο του μνημείου, με ανοδικό-πυραμιδικό σχήμα. Στην όψη του είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και έχει χαραχτεί ο στίχος «Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» από το εμβληματικό «’Πάρθεν η Ρωμανία».

Ολόκληρο το μνημείο στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Σε μεταλλικά ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα πόλεων του Πόντου (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ο μονοκέφαλος αετός και στίχοι από το «’Πάρθεν η Ρωμανία» (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Πάνω στη βάση είναι τοποθετημένο ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο για να συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την αισιοδοξία των Ποντίων για συνέχεια, ανάπτυξη και προκοπή. Η επιχρύσωση έγινε από την εικαστικό Θωμαή Γκόντου.

Μάλιστα, για να ενισχυθεί περισσότερο η «φωτεινότητα» του λευκού μαρμάρινου ανάγλυφου χάρτη του Πόντου, τα υπόλοιπα μέρη του μνημείου κατασκευάστηκαν από γκρίζο μάρμαρο.

Τα αποκαλυπτήρια

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων στις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 20:00 με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, από τον μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτωνα. Κεντρικός ομιλητής είναι ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ιστορικός, Κώστας Σαμουρκασίδης. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Η κατάκτηση του δικαιώματος των Ποντίων στη μνήμη».

Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Γιώργος Συμεωνίδης θα αφηγηθεί κείμενα που έγραψε ο ίδιος, ενώ ποντιακούς σκοπούς θα αποδώσει η Έλενα Κασαμπαλίδου, η οποία έχει τη μουσική επιμέλεια μαζί με τον Μιχάλη Κασαμπαλίδη. Το χορό σέρρα θα τον αποδώσουν πυρριχιστές της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας. Στην παρουσίαση η Μάγδα Αθανασιάδου.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου