Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

“Γαλλικό άρωμα” είχε η κατάρρευση των ευρωπαϊκών αγορών

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

    Φτερά έκαναν 900 δισ. δολάρια από τη Wall μέσα σε 48 ώρες.
Οι ανησυχίες των αγορών για τη Γαλλία τελικά μόνο τυχαίες δεν ήταν, καθώς από τη μία μεριά η πιθανή υποβάθμιση της οικονομίας της και από την άλλη πλευρά η φημολογία για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη τράπεζα της, η Societe Generale, προκαλεσαν για ακόμη μία μέρα ένα πρωτοφανές sell off.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,05 % στις 5.007 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 5,45% στις 3.003 μονάδες και ο γερμανικός DAX, ο μοναδικός δείκτης που τερμάτισε χθες στα “κόκκινα”, συνέχισε και σήμερα με απώλειες 5,13% στις 5.613 μονάδες.
Ίδια η εικόνα και στη Wall, αφού οι απώλειες του Dow Jones φτάνουν στο 3,10% και στις 10.891 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 2,42% στις 2.422 μονάδες και ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 χάνει 2,70% στις 1.140 μονάδες.


Τα πάνω κάτω έφερε δημοσίευμα που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, το οποίο άφηνε σοβαρές αιχμές για το αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Το δημοσίευμα αυτό, αν και αποσύρθηκε και διαψεύστηκε από τους ιθύνοντες της τράπεζες, ήταν αρκετό να προκαλέσει ένα μαζικό sell off στο γαλλικό τραπεζικό σύστημα.
Από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Παρισίου CAC 40 δεχόταν πιέσεις. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας απέδιδε αυτές τις πιέσεις στην εκτίμηση ότι επίκειται υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, προκαλώντας τις ανακοινώσεις της Fitch και της Moody's οι οποίες επιβεβαίωναν την άριστη αξιολόγηση.
Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών συνέχισαν την πτώση, με τη μετοχή της Societe Generale να ξεπερνά το -15%. Παράλληλα, διαχύθηκε η φήμη ότι πουλά μαζικά αποθέματα χρυσού, πολύ κάτω από την αξία κτήσης, για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της. Κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από τη διοίκηση της τράπεζας, αλλά όχι με επίσημη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται στις ρευστοποιήσεις και οι BNP Paribas (-12%) και Credit Agricole (-15%).
Πάντως, δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Standard & Poor's. ανέφεραν χθες πως εφόσον το outlook Αγγλίας και Γαλλίας είναι σταθερό, δεν επίκειται υποβάθμιση των δύο χωρών την επόμενη διετία.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Fed μπορεί να μην ανακοίνωσε QE3, αλλά δεσμεύτηκε θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο μέχρι τα μέσα του 2013 και ότι θα διατηρήσει την πολιτική της επανεπένδυσης των κεφαλαίων που αντλούνται από τις λήξεις των κρατικών χρεογράφων που ήδη διακρατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου