Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Daniel Serwer: Τα Σκόπια εμποδίζουν τη λύση στο όνομα

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/2011/08/daniel-serwer.html#more



Αύγουστος 10, 2011.

Σκοπιανός δημοσιογράφος: « Η χώρα μας γιορτάζει  για  την 10η επέτειο της Συμφωνίας της Οχρίδας. Τα κράτη της ΕΕ και η ΗΠΑ την αποκαλούν ως επίτευγμα. Αν και είναι ένας καλός λόγος κανένας από τους γείτονές μας δεν τον χρησιμοποιεί ως εμπειρία. Το αντίθετο μάλιστα. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τις μειονότητες, η Βουλγαρία δεν επιτρέπει την ψηφοφορία για την εθνική καταγωγή στην απογραφή, επίσης η Αλβανία…»

Daniel Serwer: Κάθε χώρα έχει τις συνθήκες της και εφαρμόζει πολιτικές που είναι κατάλληλες για αυτήν. Νομίζω ότι είναι λάθος να αρνηθούμε την ευκαιρία που δίνεται στους ανθρώπους να καθορίσουν την εθνοτική καταγωγή τους στην απογραφή, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 



Κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση που επιτρέπει  περισσότερες επιλογές, αλλά πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από όλες τις εθνοτικές ομάδες θεωρούν τους εαυτούς τους, πάνω από όλα,  Αμερικανούς. 
Ίσως η απροθυμία να επιτρέπουν  περισσότερες επιλογές είναι αποτέλεσμα φόβου ότι μερικοί άνθρωποι θα επιλέξουν μια άλλη ταυτότητα ως κύρια. Η Ελλάδα, ειδικά, πάσχει από αυτόν το φόβο.

Σκοπιανός δημοσιογράφος: 
«Στη διαδικασία συζήτησης στο Κογκρέσο που καλούσε για μείωση των ενισχύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών  προς τη χώρα μας την αποκαλούσαν ως FYROM αντί της «Μακεδονίας»
Θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε σελίδα και κλίνει περισσότερο προς τις ελληνικές θέσεις στη διαφορά μας;»

Daniel Serwer:  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ΗΠΑ έχουν μια διάκριση εξουσιών: Η Διοίκηση είναι ξεχωριστή από την Νομοθεσία, στην οποία υπάρχει συμπάθεια στην ελληνική θέση για το ζήτημα του ονόματος.
Επίσης είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν εκφράσει, ήδη, τη συμπάθειά τους για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό. Είναι σαφές ότι η Διοίκηση ήθελε  να δει μια συμβιβαστική λύση από τα δύο προηγούμενα έτη αλλά  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα Σκόπια  είναι εμπόδιο σε αυτήν παρά η Αθήνα.
Αυτό  σημαίνει ότι  οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ακόμη τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’. Πιστεύω ότι οι διπλωμάτες στα Σκόπια κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τα πράγματα προς αυτήν 
την κατεύθυνση.

--

Από τη συνέντευξη του  Ντάνιελ Σέρβερ, ειδικού  των ΗΠΑσε θέματα Βαλκανίων, στην σκοπιανή εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ της 9ης Αυγούστου 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου