Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ «Χαιρετάει» ο Αργυρού και παει σπίτι του

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210792&-V=articles


Με σκανδαλώδη καθυστέρηση, στη παύση του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Σάββα Αργυρού, προχώρησε σήμερα στη σημερινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Σώμα το οποίο τον είχε διορίσει στη θέση αυτή έδωσε και το τέλος σε ένα σίριαλ που διήρκεσε αρκετές μέρες και δυσχέραινε την πορεία των ανακρίσεων σε σχέση με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέμενε τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου (στο πλαίσιο της έγκρισης του πακέτου οικονομικών μέτρων) για να δώσει ο ίδιος τέλος στο θέμα του υπαρχηγού της ΕΦ, στον οποίο αμέσως μετά την εκλογή του το 2008 είχε σπέυσει να του προσφέρει συμβόλαιο αορίστου χρόνου. Μάλιστα ο κ. Αργυρού κατέλαβε την θέση του υπαρχηγού και αναρριχήθηκε στον βαθμό του υποστρατήγου χωρίς να διαθέτει τα προσόντα που είχαν άλλοι συνάδελφοι του, οι οποίοι αποστρατεύθηκαν. Ο κ. Αργυρού δεν έχει φοιτήσει καν στη σχολή Ευελπίδων και προέρχεται από το Κτηματολόγιο όπου υπηρετούσε ως υπάλληλος.



Η σχετική πρόταση παύσης του κ. Αργυρού υποβλήθηκε από το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται ο υπαρχηγός της ΕΦ. Ως γνωστό τις τελευταίες εβδομάδες καταβλήθηκε προσπάθεια να εξευρεθεί άλλη φόρμουλα, όπως η οικειοθελής αποχώρηση του κ. Αργυρού, όπως έγινε και με τον Πέτρο Τσαλικίδη. Οι προτροπές αυτές δεν έπιασαν τόπο.

Το κώλυμα
Ως γνωστόν, λόγω του ότι ο υπαρχηγός της ΕΦ (όπως και ο αρχηγός) διορίζεται απευθείας από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού δεν μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, ούτε μπορούσε να κινηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του.
Επειδή, όμως, από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις κρίθηκε επιβεβλημένο να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικά αδικήματα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο ίδιος , και επειδή δεν επέδειξε πρόθεση να παραιτηθεί, το Υπουργικό αποφάσισε την παύση του.

Οι έρευνες
Ο κ. Αργυρού αρνείτο να αποχωρήσει οικειοθελώς, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια ενέργεια θα τον ενοχοποιούσε σε μια υπόθεση για την οποία ο ίδιος  όπως ισχυρίζεται, δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή. Μάλιστα όταν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Άμυνας όχι μόνο δεν θυμόταν ποιοι πρότειναν ως ασφαλή χώρο φύλαξης του φορτίου το Μαρί, αλλά ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, η δουλειά του ήταν απλώς να ακολουθεί τις διαταγές του αρχηγού της ΕΦ.
Πάντως στις 27 Ιουλίου ο κ. Αργυρού μαζί με τον τέως υπουργό Άμυνας και τον τέως αρχηγό του ΓΕΕΦ έδωσαν ανακριτική κατάθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας.
Αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις πληροφορήθηκαν τότε ότι εναντίον τους διερευνάται το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, όπως η πρόκληση θανάτου εξ αμελείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου