Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Νέο χαστούκι για την κυπριακή Οικονομία

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/409071


Νέο χαστούκι για την κυπριακή οικονομία, αυτή την φορά από τους Fitch.  Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σήμερα κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από Α- σε ΒΒΒ, λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης και εκτιμώντας ότι η χώρα πιθανόν να χρειαστεί να καταφύγει στο μηχανισμό διάσωσης για να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές της ανάγκες.
«Η υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την πραγματική και αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, σε συνάρτηση με την εκτίμηση του οίκου Fitch ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρεών, ώστε να αναχρηματοδοτήσει την ωρίμανση των χρεών της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Fitch.
Η διπλή υποβάθμιση όμως οφείλεται εν μέρει και στην έκρηξη στο Μαρί. Ο οίκος έχει σοβαρές αμφιβολίες για το αν τελικά το "κουτσουρεμένο" πακέτο μέτρων για την οικονομία εγκριθεί τελικά, ειδικότερα μετά τα όσα συνέβησαν στη Βουλή.


Α. Νεοφύτου: «Πλησιάζουμε την κατηγορία σκουπίδια»
Η νέα σημερινή υποβάθμιση από τον οίκο Fitch μας φέρνει πιο κοντά, και για αυτόν τον οίκο αξιολόγησης, στην κατηγορία σκουπίδια (junk bonds), αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
«Και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κλεισμένος στον λόφο του Προεδρικού, συνεχίζει να διαχειρίζεται την οικονομία, ακριβώς όπως και την πυρίτιδα στο Μαρί», αναφέρει.
Διερωτάται, τέλος, εάν ο Πρόεδρος «συνειδητά έχει επιλέξει μέσα από την οικονομική χρεοκοπία της Κύπρου, να την οδηγήσει υποχρεωτικά στον Μηχανισμό Στήριξης, καταστρέφοντας τον οικονομικό ιστό της Κύπρου, που εδώ και δεκαετίες έκτισαν με κόπο, ιδρώτα και σκληρή δουλειά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου