Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η αφαίρεση των συνταξιοδοτικών εισφορών πυροδοτεί το τοπίο «Στον κάλαθο των αχρήστων η συμφωνία για τα μέτρα», λέει το ΔΗΚΟ

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/76433

Λευκωσία: Τράβηξε πίσω η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό υπό το βάρος των συντεχνιακών πιέσεων και οι οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις μετατίθενται σε βάθος χρόνου. Τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους έγιναν έκτακτα και τώρα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στη Βουλή και στη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αμφιβολία κατά πόσο θα ψηφισθούν τα μέτρα μετατίθεται για την Πέμπτη και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, ετοιμάζονται με τις δικές τους κινήσεις που δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τα δεδομένα που συμφωνήθηκαν χθες.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από κοινοβουλευτικά κόμματα γίνονται σκέψεις να προχωρήσουν αυτόβουλα στην κατάθεση προτάσεων νόμου ρύθμισης του συνταξιοδοτικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και άλλα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Η Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να εγκρίνει προτάσεις νόμου, νοουμένου ότι αυτές δεν οδηγούν σε αύξηση των εξόδων του Κράτους, δήλωσε στον «Φ» ο νομικός και πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Λουκής Λουκαΐδης. Από τη στιγμή που πρόκειται για κανόνα δικαίου η Βουλή έχει το δικαίωμα να τον υιοθετήσει, νοουμένου ότι δεν πρόκειται για παρέμβαση στην εκτελεστική εξουσία, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης.

Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, στελέχη του ΔΗΚΟ χαρακτηρίζουν τα μέτρα ως «μέτρα υπαναχώρησης» και θεωρούν δεδομένη την απόρριψή τους από τη Βουλή, αφού όπως σημείωσαν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συμφωνήθηκαν με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σημειώνουν επίσης ότι θα ήταν καλύτερο να μην κατατεθούν για ψήφιση από την κυβέρνηση, διότι αν δεν απορριφθούν, θα κατατεθούν σημαντικές τροποποιήσεις από τα κόμματα στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του προέδρου Χριστόφια και των ηγεσιών των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για το ΔΗΚΟ η χθεσινοβραδινή συμφωνία «θα οδηγηθεί στον κάλαθο των αχρήστων».

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αναίρεσε τη συμφωνία με τα πολιτικά κόμματα και υπέκυψε στις πιέσεις των εργατοπατέρων της οικονομίας όπως χαρακτήρισε τους ηγέτες των συντεχνιών.

»Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι οι αφέντες της οικονομίας. Αφέντης είναι ο φορολογούμενος πολίτης και θα μιλήσει στη Βουλή», ανέφερε.

Παρόμοιες, φαίνεται να είναι και οι θέσεις στελεχών του ΕΥΡΩΚΟ, τα οποία χαρακτήρισαν ως αστεία τα μέτρα που αφορούν το συνταξιοδοτικό, αφού όπως είπαν δεν «έμεινε κανένα ουσιαστικό μέτρο που να επιλύει το πρόβλημα, αλλά απεναντίας πρόκειται μόνο για φορολογίες».

Στελέχη των κομμάτων χαρακτήρισαν ως ασήμαντη και την αύξηση της εισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά, με ορισμένα από αυτά να εκτιμούν ότι αυτό θα έπρεπε να ανέλθει μέχρι και το 10%.

Πάντως, από τα όσα λέγονται στο παρασκήνιο, τα πολιτικά κόμματα φαίνεται να είναι έτοιμα να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, βάζοντας σε τάξη το κρατικό μισθολόγιο, διότι, όπως σημειώνουν, οι συνέπειες ένταξης στον Μηχανισμό Στήριξης θα είναι καταστροφικές για τη χώρα μας. Το μεγαλύτερο πλήγμα εκτιμούν ότι θα είναι η απώλεια του κύρους της Κύπρου ως κέντρου διεθνών δραστηριοτήτων με δυσμενείς αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου