Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση της Κύπρου από Fitch

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2034043

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες σε 'ΒΒΒ' προχώρησε ο oίκος Fitch, σημειώνοντας ότι η χώρα πιθανώς να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η υποβάθμιση αντανακλά τις δημοσιονομικές αστοχίες της χώρας καθώς και την υψηλή πιθανότητα για ανάγκη διάσωσης της Μεγαλονήσου, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο, η Κύπρος μάλλον δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Η Fitch εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα κυμανθεί στο 7% του ΑΕΠ φέτος. Η νέα κυπριακή κυβέρνηση προανήγγειλε την Τετάρτη πακέτο λιτότητας με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012.
Ο οίκος προειδοποίησε όμως ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι στην εκτέλεση του πακέτου, με βάση την αρνητική εμπειρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που απέτυχαν να βάλουν τη χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οποιοσδήποτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός ή αποτυχία να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του δημοσίου θα πυροδοτήσουν και νέα υποβάθμιση, εκτιμά η Fitch, που είχε ήδη υποβαθμίσει το Μάιο το αξιόχρεο της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, εξαιτίας της έκθεσης που έχουν οι τράπεζές της στο ελληνικό χρέος.
Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Standard & Poor's και η Moody's, υποβάθμισαν την Κύπρο στις αρχές Ιουλίου.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου