Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ανησυχία για τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1258341
Τα δεδομένα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του StockWatch, καθώς οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων τις τελευταίες βδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι αποδόσεις των πενταετών κυπριακών ομολόγων διαμορφώθηκαν χθες στο 16,2% και των δεκαετών στο 10,69%, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ από τις 21 Ιουλίου, όταν ανακοινώθηκε το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου παρουσιάζει αύξηση 206 μονάδων.

Η κυβέρνηση της Κύπρου υποστηρίζει όμως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και, με μικρές εξαιρέσεις, η δανείζεται φέτος από την εγχώρια αγορά, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει τους επόμενους μήνες, αναφέρει το StockWatch.


Το κρίσιμο τεστ για το νέο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου θα είναι το Φθινόπωρο, όταν θα κληθεί να πείσει τους πιστωτές να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια 1,1 δισ. ευρώ περίπου που λήγουν στις αρχές του 2012, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους της Κύπρου, Φαίδωνας Καλοζώης, δηλώνει στο StockWatch ότι «η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό. Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και θα καθίσουμε με τον νέο υπουργό να επανασχεδιάσουμε το δανειακό μας πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου