Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ένα πρόβλημα «αξίας» 12 δισ. ευρώ για το υπουργείο Οικονομικών

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/


Θα πρέπει πλέον να θεωρείται οριστικό. Η Ελλάδα, όσο γρήγορα κι αν «τρέξει» τελικώς το σχετικό πρόγραμμα, δεν θα προλάβει να εισπράξει την 1η δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, που αποφασίσθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.



Οπότε, θα πρέπει να αρκεσθεί στην 6η δόση του πρώτου πακέτου βοήθειας. Μόνο που στην πράξη, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο απλά, όσο «ακούγονται», αφού, αυτή η διαφοροποίηση, θα επιφέρει και οδυνηρές επιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι από την 1η δόση του β’ πακέτου θα αντλήσει περί τα 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με την αλλαγή που ετοιμάζεται,θα πρέπει να αρκεσθεί σε 8 δις ευρώ, γιατί τόσα είναι τα λεφτά που προβλέπονται ως 6η δόση του α’ πακέτου.
Συν τοις άλλοις, τα 20 δισ. θα τα ελάμβανε με ασφαλώς καλύτερους όρους (επιτόκιο, χρόνος αποπληρωμής) σε σχέση με τα 8 δις. Όμως ακόμα κι έτσι, το μεγαλύτερο ππρόβλημα, εν προκειμένω, δεν θα είναι το κόστος του χρήματος, αλλά το «κενό» των 12 δισ. ευρώ, που προκύπτει.
Με κάποιον τρόπο θα πρέπει να καλυφθεί και μάλιστα γρήγορα.
Πιθανότητα να προλάβουν οι ευρωπαικές κυβερνήσεις και να κυρώσουν, μέσω των εθνικών κοινοβουλίων τους την απόφαση της 21ης Ιουλίου, δεν υπάρχει. Το νωρίτερο που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι τέλη Σεπτεμβρίου.
Οπότε, οι προθεσμίες χάνονται. Γι αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών, τις τελευταίες ώρες έχει «πέσει» βαρύς προβληματισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου