Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Νέα σενάρια για τον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν Ε.Ε. - ΔΝΤ

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Ένα νέο εύρος επιλογών για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένης και της “σκληρής αναδιάρθρωσης” με την οποία οι ομολογιούχοι θα πληρωθούν μόνο το 50% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ακόμα και αυτή η επιλογή θα άφηνε την Ελλάδα με χρέος που θα ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Οι επιλογές συζητήθηκαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των χωρών του G20 στο Παρίσι με στόχο στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου να παρουσιαστεί το σχεδιάγραμμα του πακέτου βοήθειας του οποίου ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν εβδομάδες αργότερα. 
Σύμφωνα με αξιωματούχους η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη του αναμενομένου.
Ένα από τα συνολικά έξι σενάρια που εξετάζονται προβλέπει τη διατήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου η οποία ωστόσο εκτιμάται πως θα αυξήσει το δημόσιο χρέος στο 199% του ΑΕΠ, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από τις επίσημες προβλέψεις της Ε.Ε. Και του ΔΝΤ.
Ένα άλλο σενάριο που είναι υπό εξέταση είναι μία περίοδος χάριτος για τους τόκους στα ομόλογα έως το 2016 που αντιστοιχεί σε μία διαγραφή της τάξης του 50%.
 
Τέλος, το χειρότερο για τους πιστωτές σενάριο που εξετάζεται προβλέπει ένα “κούρεμα” 50% το οποίο θα οδηγήσει το χρέος της Ελλάδας στο 112% του ΑΕΠ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου