Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ ήταν το μεταναστευτικό και οι τουρκικές προκλήσεις σε ημερήσια βάση, μετά και την πρόσφατη παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ από τουρκικές εταιρείες.
Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις.
Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Στις 17:00, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι γνωστός για την τακτική των ίσων αποστάσεων ακόμη και σε πρόδηλες περιπτώσεις απειλών και παραβιάσεων από μέρους της γείτονος.
Αύριο, ο υπουργός Άμυνας θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία. Προς ώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει ραντεβού με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Μεταναστευτικό και τουρκικές προκλήσεις
Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ ήταν το μεταναστευτικό και οι τουρκικές προκλήσεις σε ημερήσια βάση, μετά και την πρόσφατη παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ από τουρκικές εταιρείες.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιδόθηκε σε διπλωματικό μαραθώνιο και ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα, μετά και την επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου συζήτησε αναλυτικά τα σενάρια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ενημέρωση πραγματοποίησε και ο κ. Παναγιωτόπουλος, που χθες δέχθηκε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το Τουρκολιβυκό.
Επί τάπητος βρέθηκε και το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε ενημέρωση για την εξέλιξη στις διαδικασίες επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη και των μέσων προστασίας, όπως και οι θαλάσσιες ρότες που χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα οι διακινητές, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα με το ναυάγιο στα Κύθηρα. Επίσης, συζητήθηκε και η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών που συμπλέκονται με ΜΚΟ, οι οποίες διαδραματίζουν ύποπτο ρόλο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και μόνιμο μέλος του ΚΥΣΕΑ πλέον Νότης Μηταράκης ενημέρωσε για το ζήτημα, με έμφαση στην αναβάθμιση των πληροφοριών ασφαλείας γύρω από αυτή την υβριδική απειλή, αν και ως τώρα η χώρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα εισροών και φιλοξενίας, με δεδομένο ότι πολλές δομές έχουν κλείσει ή λειτουργούν πολύ μακριά από το maximum της δυναμικότητάς τους.
Τέλος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επρόκειτο να ενημερώσει για την πορεία του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και για τις διαδικασίες προμήθειας 7 Canadair τα επόμενα χρόνια, δύο μέσω του RescEu και άλλα 5 με συνδυασμό ευρωπαϊκών και κάποιων εθνικών πόρων.
Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάζει με μεγαλύτερη συχνότητα
Η τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε γίνει στο τέλος Αυγούστου, όταν και είχαν αποφασιστεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης και επιτήρησης. Η ουσιώδης αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν, πάντως, όπως πληροφορείται το protothema.gr, είναι ότι το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάζει με μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και πέρα, ίσως και μηνιαίως, και όχι μόνο ad hoc.
Σε ένα περιβάλλον αναβαθμισμένων γεωπολιτικών προκλήσεων, το γεγονός ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ένα θεσμοθετημένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι ένα μειονέκτημα. Υπό αυτό το πρίσμα, το ΚΥΣΕΑ θα προσλάβει πιο «παραμετρικά» χαρακτηριστικά και ο ρόλος του θα είναι αναβαθμισμένος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου