Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η Κομισιόν προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ

 

Η πρόεδρος της ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την Τετάρτη το να δοθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το status των αρχικών διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση συνεπάγεται πως η βαλκανική χώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε μια σειρά τομείς, όπως το κράτος δικαίου και η αντιμετώπιση της διαφθοράς -μεταξύ άλλων- ώστε να βρεθεί πιο κοντά στην ένταξη της στην ΕΕ, σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 10 χρόνια ή ακόμα περισσότερο, μετέδωσε το Bloomberg.

Η κίνηση της Κομισιόν έρχεται ενώ η ΕΕ έχει ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανίας έχει αυξήσεις τις ανησυχίες για την επιρροή της Μόσχας στα Βαλκάνια, αναγκάζοντας την ΕΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις ενταξιακές συζητήσεις με κράτη της περιοχής.

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε σε δήλωση τους πως «η βιαία εισβολή της Ρωσίας στην Τουρκία φέρνει στον προσκήνιο τη σημασία που έχει η διεύρυνσή της ΕΕ, η οποία αποκτά νέα γεωπολιτική σημασία».

ΠΗΓΗ https://www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου