Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων «αγωνίζονται» να προσαρμοστούν στη ζήτηση εν καιρώ πολέμου

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η συμμαχία έχει ξεκινήσει διάλογο με τη βιομηχανία και τους συμμάχους σχετικά με το πώς θα ενισχυθεί η παραγωγή και θα αναπληρωθούν τα αποθέματα όπλων καθώς πολλά κράτη έχουν στείλει οπλισμό στην Ουκρανία. [Twitter]

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει στον συντονισμό των προμηθειών όπλων, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε συνάντησή τους πριν τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τα στελέχη των αμυντικών εταιρειών δήλωσαν ότι η βιομηχανία τους έχει προετοιμαστεί για τα κράτη της ΕΕ που δαπανούν λιγότερα για την άμυνα και όχι περισσότερα, μετά από δεκαετίες ειρήνης στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η συμμαχία έχει ξεκινήσει διάλογο με τη βιομηχανία και τους συμμάχους σχετικά με το πώς θα ενισχυθεί η παραγωγή και θα αναπληρωθούν τα αποθέματα όπλων καθώς πολλά κράτη έχουν στείλει οπλισμό στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας θα λάβουν αποφάσεις για την αύξηση των αποθεμάτων.

Η μείωση των αποθεμάτων ήταν σωστή κίνηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά η παραγωγή πρέπει τώρα να αυξηθεί για να εξασφαλίσουν οι Σύμμαχοι τις δικές τους ικανότητες και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αναμένει από τους υπουργούς να αποφασίσουν πιο φιλόδοξους στόχους που θα παρέχουν στη βιομηχανία τη μακροπρόθεσμη ζήτηση που απαιτείται για να επενδύσουν σε νέα παραγωγική ικανότητα και να εξετάσουν κοινές αγορές.

Ο Nicolas Chamussy, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αμυντικής εταιρείας Nexter, δήλωσε ότι η βιομηχανία πρέπει να ανταποκριθεί στη δραματική αύξηση της ζήτησης της ΕΕ για στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ οι παραγωγικές ικανότητες έχουν σχεδιαστεί για καιρό ειρήνης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ σημαντική ζήτηση για δυνατότητες πυροβολικού στην Ευρώπη.

Η Nexter σχεδιάζει και κατασκευάζει στρατιωτικά οχήματα για τις γαλλικές και διεθνείς ένοπλες δυνάμεις. Αποτελεί πλέον μέρος της γαλλογερμανικής KNDS, η οποία ανήκει κατά 50% στο γαλλικό κράτος και κατά 50% στην οικογενειακή εταιρεία Wegmann-Gruppe.

Η ΕΕ έχει αγοράσει εξοπλισμό και προμήθειες για τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένου θανατηφόρου οπλισμού, ο οποίος, όπως είπε, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αμυντικούς σκοπούς.

Την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δώσουν περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με αυτό θα συζητηθούν αυτόν τον μήνα.

Η Ρωσία έριξε βροχή πυραύλων κρουζ σε πολυσύχναστες ουκρανικές πόλεις τη Δευτέρα σε αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλεσαν «φρικτά πλήγματα», σκοτώνοντας αμάχους και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση με τις πιο εκτεταμένες αεροπορικές επιθέσεις της από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyiy ζήτησε από τους ηγέτες της ομάδας των κρατών G7 να προμηθεύσουν επειγόντως την Ουκρανία με όπλα αεράμυνας.

«Η άμεση συνέπεια για εμάς (της εισβολής της Ουκρανίας από τη Ρωσία) είναι ότι μας ζητείται να κάνουμε περισσότερα, να εργαστούμε ταχύτερα, να παραδώσουμε με υψηλότερο ρυθμό και μας ζητείται να τα κάνουμε όλα αυτά τώρα», δήλωσε ο Eric Bérenger, επικεφαλής της πανευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής πυραύλων MBDA.

Η εταιρεία ανήκει στις Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Ο Chamussy της Nexter κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αποφύγουν αυτό που αποκάλεσε «ανακατανομή σε εθνικό επίπεδο» σε ένα πολεμοκίνητο, ταραχώδες περιβάλλον, με τα κράτη μέλη να επιδιώκουν το καθένα τη δική του ατζέντα.

«Αντιθέτως, η πρόκληση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε, ζητώντας ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων με καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία.

Τα στελέχη δήλωσαν ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερο προσωπικό. Ο Chamussy κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει στη δημιουργία μιας «δεξαμενής ανθρώπων» και πρότεινε να καλέσει πίσω όσους συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα και να αξιοποιήσει άλλες εταιρείες και εταιρείες διπλής βιομηχανίας για εμπειρογνώμονες.

Από Euractiv.com with Reuters

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου