Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

"Πουλάει τρέλα" ο Πούτιν: Η Ευρώπη φταίει- λέει- για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου

 

"Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη" ισχυρίζεται ο Πούτιν - Προανήγγειλε νέο σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την ενεργειακή κρίση. Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανεπαρκείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ δήλωσε ότι το θέμα των των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να "πολιτικοποιηθεί".

Μιλώντας στο συνέδριο Moscow Energy Week, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει τη γεωγραφία των προμηθειών φυσικού αερίου της (σσ δηλαδή θα βρει άλλους πελάτες εκτός από την Ευρώπη που μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο), ενώ παράλληλα θα προχωρήσει περαιτέρω προς τη διευθέτηση του ενεργειακού εφοδιασμού με πληρωμές σε ρούβλια.

Στην ομιλία του στο ενεργειακό φόρουμ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Διεθνής τρομοκρατία οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου του Nord Stream στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα να δημιουργήσει έναν σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου (μετά και τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ για περιορισμό της παραγωγής) στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2025, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την παγκόσμια ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Πούτιν χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, και είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπό τη Σαουδική Αραβία ομάδα ΟΠΕΚ.

Για το τι προκάλεσε τη διαρροή στους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοιχτά της Δανίας και της Σουηδίας, ο Πούτιν επέμεινε ότι πρόκειται για διεθνή τρομοκρατία.

Ο Πούτιν, αλλάζοντας αρχικές δηλώσεις, είπε ότι είναι δυνατό να επισκευαστούν οι αγωγοί, αλλά ότι η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους.

Πούτιν: Ο TurkStream, κύρια διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Δύση

Η λύση που πρότεινε ο Πούτιν περνά από την Τουρκία.

"Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους φυσικού αερίου που διέρχονται από τον Nord Stream κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι να αλλάξουμε τις βασικές οδούς για την προμήθεια των καυσίμων μας, του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για Ευρώπη στην Τουρκία", είπε ο Πούτιν.

Και πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ

"Κάτι τέτοιο θα γίνει, φυσικά, εάν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό".

Ο Πούτιν είπε ότι το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να εξακολουθήσει να παρέχεται στην Ευρώπη μέσω ενός εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα ήταν τώρα στο γήπεδο της ΕΕ για το αν ήθελε να συμβεί αυτό.

Τρεις από τους αγωγούς Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές. Αυτό αφήνει λειτουργική μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, η οποία έχει ετήσια χωρητικότητα 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, μεταδίδει το Reuters.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε αυτή τη γραμμή, εάν το ήθελε η Ευρώπη.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου