Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Παραδειγματική τιμωρία

 

Γιάννης Τσαπρούνης

Βιασμοί ανηλίκων. Πάντοτε συνέβαιναν. Συνήθως θύτης ήταν -και είναι- ο υπεράνω υποψίας άνθρωπος τις διπλανής πόρτας. Ισως, πλέον, να έχει σπάσει η σιωπή. Να γίνονται περισσότερες καταγγελίες. Αυτό συνιστά μια θετική αλλαγή για την κοινωνία.

Η υπόθεση του 53χρονου τέρατος που βίαζε και εξέδιδε ένα 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό είναι ανατριχιαστική. Ο κατηγορούμενος ήταν επίτροπος στην εκκλησία, φαινόταν σε όλα «καθωσπρέπει», ενώ προφανώς μέσα από την κομματική του δραστηριότητα -ως μέλος της Ν.Δ.- είχε αποκτήσει τις «προσβάσεις» για να κάνει και μπίζνες με το Δημόσιο. Κρατικές υπηρεσίες αγόραζαν προμήθειες χιλιάδων ευρώ από ένα μικρό μίνι μάρκετ τόσο επί κυβερνήσεως Ν.Δ. όσο και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΙΣΩ από αυτή τη «βιτρίνα» κρυβόταν το τέρας. Και, προσέφερε, ένα 12χρονο κορίτσι βορά σε δεκάδες άλλους ανώμαλους. Της διπλανής πόρτας και αυτοί. Προφανώς, και εκείνοι θα ήταν «καθωσπρέπει» στην καθημερινότητά τους. Πιθανότατα, όλοι αυτοί -θύτης και πελάτες- να έκαναν και ηθικολογικές αναλύσεις στο καφενείο της γειτονιάς.

Η 12χρονη βρήκε τη δύναμη και κατήγγειλε τα όσα αποτρόπαια βίωνε. Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε το δράστη και έναν συνεργό του. Ψάχνει και τους «πελάτες». Τώρα, έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης.

ΑΝ επιβεβαιωθεί το βαρύ κατηγορητήριο, θα μπει ισόβια στη φυλακή; Θα υπάρξουν κάποια στιγμή πραγματικά ισόβια; Ή σε καμιά δεκαπενταριά χρόνια ο θύτης θα είναι έξω ελεύθερος, για να επαναλάβει όσα τερατώδη διέπραξε.

ΔΕΝ είναι υπερβολή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Προχθές, συνελήφθη 63χρονος που βίασε δύο ανήλικα αγόρια στον Αγιο Παντελεήμονα. Ο δράστης είχε καταδικαστεί για βιασμό ανηλίκων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και είχε αποφυλακιστεί το 2020.

ΚΑΙ εδώ αποκαλύπτονται τα προβλήματα. Κατ’ αρχάς, το κατά πόσο το σωφρονιστικό σύστημα σωφρονίζει τους κρατουμένους. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Υπάρχουν ερωτήματα για τις ποινές που επιβάλλονται και ποιο μέρος τους εκτίεται στην πραγματικότητα. Τέλος, το αν κάποιος που έχει καταδικαστεί για τέτοιου είδους φρικιαστικές πράξεις «παρακολουθείται» είτε από ψυχολόγους είτε από την ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από την αποφυλάκισή του.

ΜΟΝΟ αν υπάρξει παραδειγματική τιμωρία μπορεί να μπει φρένο σε μελλοντικούς θύτες. Μόνο, τότε, θα βρουν τη δύναμη και τα θύματα να καταγγέλλουν όσα βιώνουν και να μη μένουν στη σιωπή του φόβου.

ΚΑΤΙ πρέπει να αλλάξει, εδώ και τώρα.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου