Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Η αλήθεια για την ...προσωρινή απόσυρση

 

Κώστας Αλεξανδρής

Μάλλον βιάστηκαν να χαμογελάσουν στην Άγκυρα με την είδηση ότι η τροπολογία Μενέντεζ για τα F16 δεν εντάχθηκε στην εκδοχή του Σώματος για τον αμυντικό προϋπολογισμό. 

Η Τουρκία μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία άρχισε να πανηγυρίζει με Τούρκους αξιωματούχους να μιλούν για "νίκη" του τουρκικού λόμπι. Δυστυχώς, την επιχειρηματολογία αυτή ασπάστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική. 

Η αλήθεια πάντως δείχνει να είναι διαφορετική και τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά. 

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η συγκεκριμένη τροπολογία  δε θα ενταχθεί  ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ στην εκδοχή της Γερουσίας για το σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα όμως ανάλογη τροπολογία έχει ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για μία διαδικαστικού χαρακτήρα κίνηση που έχει τη βάση της κυρίως στις επερχόμενες ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. 

Πιο συγκεκριμένα λόγω έλλειψης χρόνου και κυρίως  λόγω μη επίτευξης ομοφωνίας συντάχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας ένα κείμενο στο οποίο εντάχθηκαν οι τροπολογίες που  εξασφάλισαν ευρεία συναίνεση. Η τροπολογία Μενέντεζ δεν ήταν μία από αυτές και επειδή δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου  το κείμενο να τεθεί χωριστά σε ψηφοφορία έμεινε προσωρινά εκτός. 
Παρ' όλα αυτά, η τροπολογία μπορεί να ενταχθεί στο τελικό κείμενο της NDAA που θα υιοθετηθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, καθώς βρίσκεται στην εκδοχή που έχει υιοθετήσει ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων. 
Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο και σίγουρα οι όποιες εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά για μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, στο τέλος Νοεμβρίου. Τότε η Βουλή και η Γερουσία θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση  την τελική εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού.  Σημαντική επίσης είναι η δυνατότητα που δίνεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.

Είναι σαφές λοιπόν ότι όποιος βγάζει ήδη συμπεράσματα βιάζεται είτε από άγνοια είτε από πολιτικά κίνητρα. 

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου