Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Για υπεροχή της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Τ24 ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία και ότι η Αθήνα «βλέπει όνειρα θερινής νυκτός», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν νομίζει ότι μπορεί να βλάψει την Τουρκία μέσω των λόμπι και των συμμαχιών που έχει δημιουργήσει.
«Η σύγκρουση θα βόλευε ορισμένους Έλληνες πολιτικούς»
Ο Ιμπραχίμ Καλίν άφησε αιχμές κατά Ελλήνων πολιτικών ότι επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Τουρκία για πολιτικές τους φιλοδοξίες, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα «υποτελή» των ΗΠΑ.«Όπως πολύ καλά λέει ο πρόεδρός μας, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σωστές σχέσεις με την Τουρκία σε λογική και νόμιμη βάση, αναγνωρίζοντας ποια είναι η δύναμη και τα όριά της. Όταν αυτό επιτευχθεί, μπορούμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο, τα νησιά του Αιγαίου, σε μια περιοχή όπου αναπτύσσονται η ειρήνη, η ηρεμία, οι αμοιβαίες οικονομικές σχέσεις, οι επισκέψεις, ο τουρισμός κι όχι οι συγκρούσεις. Η σύγκρουση μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα σε ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, αλλά όταν κοιτάξετε τις εσωτερικές συζητήσεις εντός της Ελλάδας, υπάρχει επίσης μια τεράστια συζήτηση σε εξέλιξη. Υπάρχουν δηλαδή και πολύ σοβαρές επικρίσεις από την ελληνική αντιπολίτευση που λένε ότι έχετε μετατρέψει την Ελλάδα σε κράτος υποτελές των ΗΠΑ, την έχετε μετατρέψει σε βάση».
«Κάνουν όνειρα θερινής νυκτός»
«Δεν θέλουμε μια τέτοια σύγκρουση», σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, υποβιβάζοντας τη δύναμη της Ελλάδας.
«Δεν θέλουμε να μπούμε σε έναν αγώνα που θα καταναλώνει την ενέργεια και των δύο πλευρών. Όπως είπα, το βάρος μας δεν είναι το ίδιο. Η μάζα μας δεν είναι ίδια. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Αν νομίζουν ότι μπορούν να βλάψουν την Τουρκία, κινητοποιώντας τέτοια λόμπι κ.λπ., κάνουν όνειρα θερινής νυκτός. Η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει τέτοιους εκβιασμούς και κινδύνους στο παρελθόν. Το έχουμε περάσει πολύ αυτό. Η Τουρκία είναι σταθερή στη θέση της, δυναμώνει και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Στην αμυντική βιομηχανία συνεχίζει τον δρόμο της δυναμώνοντας σε κάθε τομέα της οικονομίας και αυξάνοντας την επιρροή της. Όταν μιλάμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έρχεται πίσω στην Τουρκία. Όταν μιλάμε για τη Συρία, επιστρέφει στην Τουρκία. Μιλάμε για τα Στενά, το Ιράκ, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τον Νότιο Καύκασο. Σε όλα αυτά τα μέρη, επιστρέφει στην Τουρκία ξανά και ξανά».
Η Ελλάδα απομόνωσε την Τουρκία
Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε αν έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση Ουκρανίας στην Ελλάδα κι αν βάζουν την Τουρκία σε ένα καλούπι ότι λειτουργεί σαν Ρωσία. Ο Καλίν απάντησε ότι η Ελλάδα κατάφερε να απομονώσει την Τουρκία διεθνώς με διάφορα βήματα, αλλά όχι για πολύ…
«Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Επιτρέψτε μου να το θέσω ως εξής. Μέχρι πέρυσι, η Ελλάδα προσπάθησε να επανατοποθετηθεί στρατηγικά δημιουργώντας ένα άλλο κύμα και στρέφοντας την περιφερειακή και παγκόσμια ατμόσφαιρα εναντίον της Τουρκίας και εν μέρει το πέτυχε. Που πέτυχε; Πήραν μια πρωτοβουλία που ονομάζεται EastMed, ο αγωγός της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό ήταν αρκετά προχωρημένο. Έκαναν πράγματα, όπως ας απομονώσουμε την Τουρκία παντού, ας απομονώσουμε την Τουρκία εδώ κι εκεί και ούτω καθεξής. Για αυτό δημιούργησαν σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Ενίσχυσαν τις σχέσεις τους με τη Γαλλία και την Αμερική, που ήταν ήδη ανεπτυγμένες από το παρελθόν, και κινητοποίησαν τα λόμπι τους εκεί κ.ο.κ.
Εμείς όμως ξεκινήσαμε μια διαφορετική διαδικασία ομαλοποίησης από τις αρχές του 2022. Δηλαδή με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αρμενία και ξαφνικά αυτό το κύμα διαλύθηκε. Με άλλα λόγια, το διεθνές κύμα κατά της Τουρκίας διαλύθηκε. Το έργο Eastmed απέτυχε. Πρώτα βγήκαν οι Αμερικανοί και είπαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Το ήξεραν κι οι ίδιοι ότι δεν ήταν εφικτό. Θύμωσαν και η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να κερδίσει κάποιες θέσεις μέσω Γαλλίας και Αμερικής αναζητώντας άλλες συμμαχίες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος μας πάντα λέει: μην εκδηλώνετε αντι-τουρκική στάση βασιζόμενοι στους μεγάλους αδελφούς σας. Οι δυνάμεις που αποκαλείτε μεγάλους αδελφούς θα πάρουν διαφορετική θέση αύριο».
Η Ελλάδα παραβιάζει τον ‘τουρκικό’ εναέριο χώρο
Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι αυτό που η Ελλάδα παρουσιάζει ως τουρκικές παραβιάσεις στον αέρα, δεν ισχύει. Τουναντίον, οι Έλληνες πιλότοι μπαίνουν στον τουρκικό εναέριο χώρο (εννοώντας τον πάνω από τα 6 ν.μ. μέχρι τα 10 ν.μ.)
«Αλλά ως δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται το Αιγαίο», όπως ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν, «θα συνεχίσουμε να κοιταζόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο. Θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί. Είναι ξεκάθαρη η απόσταση που μπορεί να πάρει η Ελλάδα κινητοποιώντας αντι-τουρκικά λόμπι εδώ κι εκεί υποστηρίζοντας το ένα και το άλλο. Δηλαδή, κινητοποιώντας ορισμένα λόμπι στην Αμερική και ορισμένα λόμπι στην Ευρώπη... Αυτό μπορείς να το κάνεις μέχρι ένα σημείο, αλλά από εκεί και πέρα ??θα σου κοπεί η ανάσα. Λέμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια προοπτική βασισμένη σε μια σχέση αμοιβαίου συμφέροντος, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, αντί να μπαίνουμε σε έναν ανταγωνισμό που θα καταναλώνει την ενέργειά μας από κάθε άποψη, στρατιωτική και οικονομική. Όταν σκέφτεσαι κατά καιρούς τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, από το θέμα των νησιών του Αιγαίου, την κατανομή των νησιών, πώς έγινε, σε ποιον και πότε δόθηκαν, μαζί με όλο αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, πάντα υπήρχαν τέτοια σκαμπανεβάσματα στην ιστορία μας. Τώρα π.χ. μας λένε οι δυτικοί, πάλι έπειτα από την προπαγάνδα που κάνουν οι Έλληνες ‘αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, μην τις κάνεις’. Εμείς λέμε, κοιτάξτε, αυτό που λέτε παραβίαση εναέριου χώρου είναι όταν τα αεροπλάνα μας πετούν στον δικό μας εναέριο χώρο, η Ελλάδα σας λέει ότι πρόκειται για παραβίαση εναέριου χώρου και εσείς το δέχεστε αυτό ως δεδομένο και έρχεστε μετά σε εμάς. Ελάτε να δείτε αντικειμενικά, ποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο, ποιος εξοπλίζει τα νησιά παρόλο που έχουν καθεστώς αφοπλισμού. Μερικά όπλα και τεθωρακισμένα αποστέλλονται στα νησιά, τα οποία ονομάζουμε αποστρατικοποιημένα, δηλαδή χωρίς στρατιωτική δραστηριότητα. Ρίξε μια ματιά σε αυτό. Το εξήγησα λεπτομερώς στον Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. ‘Κοιτάξτε, λέτε να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο, να μην υπάρχει ένταση κλπ. Ορίζετε την ηρεμία ως αποδοχή όλων των ελληνικών αξιώσεων. Και ορίζετε ένταση κάθε αντίρρησή μας. Η άποψή σας είναι λάθος».
«Επικίνδυνα τα λόμπι, αλλά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια»
«Έχουν κάνει μια πολιτική επιλογή. Γι' αυτό μόλις είπα ότι υπάρχουν λόμπι, επικρατεί μία προκατάληψη από το παρελθόν... Γίνονται κάποιες πολιτικές επιλογές που προκαλούνται από αυτά. Να το πω πιο ξεκάθαρα. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου γίνονται ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Θα ήταν αφελές να αγνοήσουμε την επιρροή αυτών των λόμπι εκεί, να σκεφτούμε ότι δεν θα έχουν αντίκτυπο στις εκλογές.
Δηλαδή, τα ίδια δεν περάσαμε πέρυσι; Πέρυσι, εννοώ τους τελευταίους μήνες. Ειδικά στο πλαίσιο του ουκρανικού πολέμου. Στη Γαλλία, ο πόλεμος της Ουκρανίας έγινε βασικό πολιτικό ζήτημα. Υπήρχαν δύο θέματα. Το ένα ήταν η Τουρκία και το άλλο η Ουκρανία. Οι πολιτικοί πήραν διάφορες θέσεις για το κύμα του αντι-ρωσισμού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικοί το χρησιμοποίησαν. Το χρησιμοποιούσαν στη Γερμανία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την άνοδο της ρητορικής κατά της Τουρκίας, κατά του Ερντογάν στην Ευρώπη κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Γιατί χρησιμοποιούν αυτές τις ισορροπίες στη δική τους εσωτερική πολιτική».
Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι το νέο μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες με τη Λιβύη είναι μια συμφωνία που αφορά σε κοινές έρευνες και γεωτρήσεις στις «κοινές» θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και της Τουρκίας και στα διεθνή ύδατα.
«Είναι απολύτως νόμιμο, δεν επικαλύπτει τη θάλασσα κανενός στην περιοχή. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που δημιουργεί μια βάση για έρευνες και γεωτρήσεις στα ύδατα της Τουρκίας ή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ή στα διεθνή ύδατα», είπε.
Ο Καλίν τόνισε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τις δυνατότητες όσον αφορά τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη θάλασσα.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ερευνητικά πλοία και 5 γεωτρύπανα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πράγμα. Αυτή η δεινότητα έχει αυξηθεί τόσο πολύ που είναι μεγάλο μειονέκτημα για όποιον δεν την έχει. Είμαστε μια χώρα που περιβάλλεται από 3 μεριές από θάλασσα και δεν διαθέταμε στόλο για έρευνες και γεωτρήσεις. Αλλά δόξα τον Αλλάχ, τώρα έχουμε. Έχει ήδη βρεθεί (φυσικό αέριο) στη Μαύρη Θάλασσα και θα βρεθεί κι άλλο. Δόξα τω Θεώ, οι προοπτικές στη Μαύρη Θάλασσα είναι μεγάλες», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου