Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία εναντίον όλων: Τα ανοιχτά μέτωπα εν όψει της συνάντησης Δένδια-Τσαβούσογλου

 

Αλεξία Τασούλη

Με την Αίγυπτο, τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς τα έβαλε η Τουρκία και ουδείς στο υπουργείο Εξωτερικών είναι βέβαιος ποιά μπορεί να είναι η επόμενη κίνηση, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να ανοίξει μέτωπο με όλους και δεν λογαριάζει τίποτα.

Ήταν θέμα χρόνου να δείξει την ενόχλησή της η Τουρκία για τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο. Και πλέον δεν κρύβουν την οργή τους όχι μόνο προς της Ελλάδα, αλλά και προς τους Αμερικανούς και προς τη Δύση γενικότερα, απειλώντας ότι το Αιγαίο θα γίνει «Ουκρανία» αν δεν συμφωνήσουν με τις θέσεις τους.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νουμάν Κουρτουλμούς ήταν αυτός που προειδοποίησε την Ελλάδα να λογικευτεί «για να μη γίνει νέα Ουκρανία». Επανέλαβε έμμεσα την φράση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» με απειλές του είχαν ως αποδέκτη και τους συμμάχους της χώρας και κυρίως τις ΗΠΑ με τον κ. Κουρτουλμούς να μην κρύβει την δυσφορία του για την στρατιωτική παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα μας.

Το ίδιο σοβαρές κρίνονται και οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, o οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αξιολύπητη και ότι έχει περιέλθει σε τόσο ελεεινή κατάσταση που μετά από αυτή τη συμφωνία πάνε σε όλους και ζητιανεύουν.

«Τι καλύπτει το μνημόνιό μας για τους υδρογονάνθρακες; Περιλαμβάνει μια συνεργασία. Τι σε νοιάζει; Ποια είναι η ενόχλησή σου; Τι κακό σου κάνει; Γιατί ενοχλούνται; Διότι ο σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη σήμερα είναι η Τουρκία. Γιατί; Και πάλι για τον ίδιο λόγο».

Η Αθήνα δεν θέλει να πέσει στην παγίδα των προκλήσεων, στην παγίδα τη ρητορική και επί του πεδίου, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου.

Ούτε και όταν ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έφτασε στο σημείο χτες να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι προσπάθησε να καταλάβει εδάφη της Τουρκίας, τα εδάφη της Ανατολίας, και επειδή δεν μπόρεσε , το τουρκικό έθνος μας πέταξε στη θάλασσα.

«Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ολόκληρο το τουρκικό έθνος ενώθηκαν τότε. Σε πέταξε στη θάλασσα, αδελφέ. Δεν μπόρεσες να το χωνέψεις αυτό. Εξακολουθείτε να είστε εχθρικοί προς την Τουρκία σε κάθε πλατφόρμα. Αλλά η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα. Τα πάτε καλά με την Τουρκία. Ακολουθήστε το διεθνές δίκαιο. Τι κάνει η Ελλάδα; Διαπράττει παραβίαση, ειδικά στον εναέριο χώρο. Αυτή τη φορά απαντάμε αναλόγως. Ήδη απαντάμε σε κάθε βήμα που κάνουν στο πεδίο, στη θάλασσα και στην ξηρά. Και όταν το κάνετε, λένε: ‘Η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο μου. Η Τουρκία κάνει αυτό, η Τουρκία κάνει εκείνο’. Στείλαμε την επιστολή για να αντικρούσουμε όλους τους τελευταίους ισχυρισμούς τους σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και στον ΟΗΕ, στο Γενικό Γραμματέα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα μέλη της ΕΕ. Αλλά φυσικά δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό ούτε στο πεδίο, ούτε στο τραπέζι», ήταν οι επίμαχες δηλώσεις του Μ.Τσαβούσογλου.

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ερώτημα είναι αν Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συνομιλήσουν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου