Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης AΠΕ/ΜΠΕ
Γεωργία Γαραντζιώτη
Mετά από την πολύμηνη καθυστέρηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν τη πώληση των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, έστειλε επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλινκεν, εκφράζοντας την απογοήτευση του για αυτή τη χρονοτριβή.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, μιλώντας στο CNN Greece εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή τη κίνηση.
«Περιέγραψα στην επιστολή μου προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πως η διαδικασία έγκρισης του προγράμματος των F-35 έχει διαρκέσει ήδη ένα χρόνο. Θυμίζω ότι η πρώτη ειδοποίηση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και ξέρουμε ότι στο Κογκρέσο ήθελαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογλες στη Τουρκία και στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο η τελευταία υπογραφή που χρειαζόταν απο το Κογκρέσο, που ήταν του Γερουσιαστή Risch μπήκε τον περασμένο Ιούνιο. Απο τον Ιούνιο και μετά και ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία απο πλευράς τους για να καθυστερούν τόσο να απαντήσουν στο ελληνικό άιτημα για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Όλες οι οργανώσεις της ομογένειας έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για αυτή την καθυστέρηση», τονίζει ο κ. Ζεμενίδης.
«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος»
Σύμφωνα με τον Έντι Ζεμενίδη τον Σεπτέμβριο που η ομογένεια είχε συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους του State Department και ρώτησαν για το θέμα των F-35, οι αξιωματούχοι απάντησαν ότι ήταν «ζήτημα εβδομάδων» να σταλεί η απάντηση στο ελληνικό αίτημα αγοράς 20+20 F-35.
Όπως λέει «Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο που οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει τη χρονο της παραδοσης των F-35 στην Ελλάδα, εφόσον χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η χώρα δεν έχει μπεί ακόμα στη γραμμή παραγωγής. Μέχρι τώρα μπορεί να έχουμε δείξει υπομονή, όμως πλέον φοβόμαστε ότι περισσότερη καθυστέρηση θα επηρεάσει σίγουρα τη παράδοση. Επίσης θέλουμε να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι ανεξάρτητες απο τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ. Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες έχει μάθει να κρατάει όμηρο τις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον, Κύπρου - Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας προχωρησαν δυναμικά και με την προηγούμενη και με την τωρινή προεδρία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κινήσεις της Τουρκίας, διότι οι Τούρκοι δεν ήθελαν την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο, δεν ήθελαν την ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, δεν ήθελαν νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και δεν κατάφεραν να παρέμβουν, πρέπει να καταλάβουν στην Άγκυρα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ θα συνεχίζουν να προχωρούν. Όταν έρθει η έγκριση της πώλησης των F-35 και τελειώσει η διαδικασία θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς την Άγκυρα.
«Δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία»
Στο ερώτημα εάν οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι όντως ανεξάρτητες απο τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ή προσπαθούμε να γίνουν, ο κ. Ζεμενιδης απάντησε:
«Aκόμα προσπαθούμε. Για πολλούς Αμερικανούς βουλευτές και Γερουσιαστές είναι ανεξάρτητες και θέλουμε να γίνουν για όλους. Στο State Department δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τουρκία. Όμως αν συγκρίνουμε το πως έπρατταν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις όπλων, όπως τα F-35 πριν 10 χρόνια με το πως πράττουν τώρα υπάρχει μεγάλη διαφορά.Τότε ασκούσαν σε εμάς πίεση όχι στη Τουρκία. Θα έλεγαν στην Ελλάδα κάνε αυτά τα βήματα, αλλιώς η Τουρκία θα πάρει τα F16. Τώρα γίνεται το αντίθετο. Λένε στην Τουρκία κάνε αυτά τα βήματα αλλιώς η Ελλάδα θα πάρει τα F-35»
Για τον Έντι Ζεμενίδη οι ΗΠΑ έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να κατορθώσει η Ουάσιγκτον να έχει μια καινούργια νοοτροπία, διότι ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία.
«Μερικοί λένε η Τουρκία είναι κακός σύμμαχος. Αλλοι λένε είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι αξιόπιστος, άλλοι λένε πρέπει οι ΗΠΑ να κάνουν κινήσεις συμφιλίωσης με τους Τούρκους και ότι η συμπεριφεριφορά του ερντογάν οφείλεται στο λάθος χειρισμό των ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε ποια άποψη θα υπερισχύσει απο τις τρείς που ανέφερα».
Για αυτούς τους λόγους η ελληνική ομογένεια συνεχίζει τις προσπάθειες μέχρι Ελλάδα και Τουρκία να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, χωρίς να υπάρχει σύνδεση. Ο Έντι Ζεμενίδης τονίζει ότι έχουν καταφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια, όπως το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Έλληνα Πρωθυπουργό και όχι τον Τούρκο πρόεδρο", αλλά επισημαίνει ότι «το μήνυμα πρέπει να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο».
«Ο Μπάιντεν ασκεί πίεση στον Ερντογάν»
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας κλείνοντας αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει απο διπλωματικέςκαι κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος Μπάιντεν ασκεί πίεση στον πρόεδρο Ερντογάν λέγοντας του ότι «εμείς προχωράμε με την Ελλάδα ότι και να κάνετε» και του εξηγεί «πόσο δυσκολεύει το κλίμα για την Τουρκία στο Κογκρέσο όσο καθυστερούν την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Όπως λέει ο Έντι Ζεμενίδης: «Αμερικανοί διπλωμάτες μου είπαν ότι ο Μπάιντεν ενοχλήθηκε πάρα πολύ όταν ο Ερντογαν σύγκρινε τη δυναμική του Κογκρέσου των ΗΠΑ με την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ήταν βαρύ διότι α θυμάστε το 1ο κείμενο του αμερικανικού Συντάγματος αναφέρεται στο Κογκρέσο και έχει πολύ μεγάλη ιστορική και πολιτική βαρύτητα».
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου