Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοικτά το Ιραν για τις επιθέσεις των Χούτι


Επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μιλά για «βαθιά εμπλοκή» και βοήθεια στη στοχοποίηση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει «βαθιά εμπλοκή» στον σχεδιασμό των επιθέσεων των Χούτι σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησαν την Τεχεράνη για πιθανή απάντηση.

Επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη βασίζονται σε «συστήματα παρακολούθησης που παρέχονται από το Ιράν» για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

«Γνωρίζουμε ότι το Ιράν συμμετείχε "βαθιά" στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Οι τακτικές πληροφορίες που παρέχονται από το Ιράν ήταν κρίσιμης σημασίας για να επιτραπεί στους Χούτι να στοχοποιήσουν θαλάσσια σκάφη από τότε που η ομάδα άρχισε τις επιθέσεις τον Νοέμβριο».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επίσης ότι εξετάζει πρόσθετες ενέργειες ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι, οι οποίες έχουν εγείρει φόβους ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και να εμπλέξει τις ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να χτυπήσουν στόχους των Χούτι ως απάντηση στις επιθέσεις, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή και έχουν αναπτύξει εκατοντάδες επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου.

«Είμαστε σε εντατικές διαβουλεύσεις με εταίρους και συμμάχους σχετικά με τις επιλογές αντίδρασης, καθώς αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Γουάτσον την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι των Χούθι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία που πλέουν κοντά στην Υεμένη όσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του στη Χαμάς.

Οι Χούτι έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 15 πλοία από τις 18 Νοεμβρίου, κάτι που είπαν ότι είναι αντίποινα για την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα — αν και ορισμένα σκάφη είχαν ελάχιστη ή καθόλου πρόσφατη σύνδεση με το Ισραήλ.

Πολλά πλοία αποφεύγουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα και επιλέγουν να κάνουν ένα επιπλέον ταξίδι 3.200 μιλίων γύρω από την Αφρική αντί να αντιμετωπίσουν την απειλή μιας επίθεσης.

Το Πεντάγωνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ναυτικής δύναμης που ονομάζεται Prosperity Guardian, ώστε πολεμικά πλοία να παρέχουν ασπίδα κατά των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Ιράν παρείχε στους Χούτι οικονομική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις τους και ότι οι μαχητές είχαν χρησιμοποιήσει τακτικές ιρανικού τύπου σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις τους, όπως όταν κατέλαβαν το οχηματαγωγό Galaxy Leader τον περασμένο μήνα.

«Οι Χούτι αναπαράγουν τη μακροχρόνια στρατηγική του Ιράν για κατάληψη πολιτικών πλοίων σε θαλάσσια περάσματα, καθώς και συγκεκριμένες τακτικές που έχει χρησιμοποιήσει το Ιράν», είπε ο Γουάτσον.

Οι Χούτι φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει επίσης ιρανικά drones KAS-04, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που καταρρίφθηκαν από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συμπλήρωσε. 

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι είχαν επίσης πληροφορίες που δείχνουν ότι οι Χούτι εκτόξευσαν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς από την Υεμένη προς το Ισραήλ.  «Η ιρανική υποστήριξη σε αυτές τις επιχειρήσεις των Χούτι παραμένει κρίσιμη».


ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου