Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Το Ισραήλ απορρίπτει το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ – Νέο τούνελ στη Γάζα εντόπισε ο IDF

Ισραήλ: Ο Γκιλάντ Ερντάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «η εστίαση του ΟΗΕ μόνο στους μηχανισμούς βοήθειας προς τη Γάζα είναι περιττή και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ επιτρέπει ήδη τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα» και ότι «ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων».

Ο Ερντάν ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ψήφισμα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο διατήρησε τη δυνατότητα του Ισραήλ να συνεχίσει να επιθεωρεί τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα.

Γάζα – ΗΠΑ και Ρωσία απείχαν από το ψήφισμα

Δεκατρία από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Αυτές που ψήφισαν υπέρ είναι:

Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία, ΗΑΕ, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Κατά δεν ψήφισε καμία χώρα
Απείχαν ΗΠΑ και Ρωσία

Τί αναφέρει το ψήφισμα για τη Γάζα που πέρασε στο ΣΑ του ΟΗΕ

Μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα αναφέρει ότι:

  • Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
  • Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» – Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
  • Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτό να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ακόμη συμβιβασμό, με ένα αρχικό σχέδιο που ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την ταχεία παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
  • Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών

Η ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών για το ψήφισμα για τη Γάζα

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετεί ψήφισμα με το οποίο ζητά την αύξηση και παρακολούθηση της βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα.

Το ψήφισμα απαιτεί από όλα τα μέρη να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των ανθρωπιστικών οδών και ζητά τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ για το συντονισμό και την παρακολούθηση της παράδοσης της βοήθειας», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Χ τα Ηνωμένα Έθνη μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για τη Γάζα.

Δείτε την ανάρτηση:

Νέο τούνελ της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εντόπισε ο IDF κάτω από την πόλη της Γάζας

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως  εντόπισε  άλλο ένα μεγάλο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας, δημοσιεύοντας πλάνα που δείχνουν έναν σκύλο της μονάδας σκύλων Oketz να ψάχνει στα υπόγεια περάσματα.

Σύμφωνα με τον IDF το δίκτυο έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων και περιλαμβάνει αίθουσες διοίκησης, αποθήκες και μεγάλους χώρους ανάπαυσης με ηλεκτρικό ρεύμα, γραμμές επικοινωνίας και νερό.

Η εν λόγω σήραγγα εντοπίστηκε από τον IDF αφού στρατεύματα της ταξιαρχίας Yiftah και μηχανικοί μάχης πολέμησαν με μέλη της Χαμάς σε ένα συγκρότημα που ανήκει στην οργάνωση στην πόλη της Γάζας, κοντά στο νοσοκομείο al-Quds.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου