Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Επιχείρηση Prosperity Guardian κατά των Χούθι: Μεταξύ Σουέζ και βόρειας Ερυθράς Θάλασσας πιθανότατα η ελληνική φρεγάτα με Ελληνα σύνδεσμο στο Μπαχρέιν


Η φρεγάτα ΎΔΡΑ κατά τον διάπλου που έκανε πριν δυο χρόνια από το Σουέζ. Τότε το ελληνικό πολεμικό πλοίο συνόδευε το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, ΗΕLLAS JOURNAL – Αθήνα

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τον κόλπο του Σουέζ έως το βόρειο τμήμα της Ερυθράς Θαλάσσης, δίπλα στη σύμμαχο Αίγυπτο, είναι πιθανόν να βρεθεί η ελληνική φρεγάτα που θα ενταχθεί στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian», κατά της πειρατείας των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Αυτή είναι τουλάχιστον η αρχική πρόθεση, μέχρι να κατασταλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο του επιτελείου που στήθηκε από τις μετέχουσες χώρες στο Μπαχρέιν.

Εκεί θα υπάρχει και μόνιμος Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, η θέση του οποίου αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Θα μετακινηθεί εκεί για όσο χρειαστεί.

  • Πάντως έως την στιγμή του απόπλου της φρεγάτας υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν σε διεθνές επίπεδο αλλά και εθνικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως τώρα παραμένει άγνωστο κάτω από ποια ομπρέλα (σ.σ. ΝΑΤΟ- ΟΗΕ-ΕΕ;) θα στηθεί αυτή η επιχείρηση. Σε εθνικό επίπεδο απαιτείται έγκριση του ΚΥΣΕΑ για αποστολή μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων πέραν των συνόρων.

Στο Βασίλειο του Μπαχρέιν εδρεύει μόνιμη ναυτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι αυτή που έχει επιφορτιστεί με την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου. Εκεί ακριβώς σχεδιάζεται η επιχείρηση «Prosperity Guardian» κι εκεί θα βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων των συμμάχων που στρέφουν την προσοχή και τις δυνάμεις τους κατά των Χούθι.

Από τα έως τώρα δεδομένα, η αρμάδα αυτή πρόκειται ν’ απλωθεί εκατοντάδες ναυτικά μίλια, από το Σουέζ, στην Ερυθρά θάλασσα, την Αραβική χερσόνησο, στον Ινδικό ωκεανό, στο Κέρας της Αφρικής, που κι εκεί το περιβάλλον θεωρείται ασταθές.

Το Κέρας της Αφρικής θεωρείται ένα εκ των πλέον στρατηγικών σημείων, «βλέπει» στην Ερυθρά θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Σημεία δηλαδή με έντονη πετρελαϊκή κίνηση και φορτηγά πλοία που δεν σταματούν να διέρχονται από εκεί. Η αποσταθεροποίηση και στο εσωτερικό της Αφρικής είναι ένας επιπλέον παράγοντας που τοποθετείται στις πληροφορίες ασφαλείας για την περιοχή και που όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν την σημασία των ισορροπιών σ’ ένα δυναμικό και ασταθές περιβάλλον.

Αυτή είναι η λεγόμενη «hot sea zone», απέναντι από την Υεμένη και εντός εμβέλειας των ανταρτών Χούθι.

Μόνο και μόνο να κοιτάξει κανείς τον χάρτη θ’ αντιληφθεί το μέγεθος της απόστασης που καλούνται, στην παρούσα στιγμή, να καλύψουν οι ναυτικές δυνάμεις της επιχείρησης «Prosperity Guardian».

H ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Σουέζ και της Ερυθράς Θαλάσσης στον χάρτη τηs Google

Επίσης, όπως όλα δείχνουν η αρμάδα θα χωριστεί σε τρεις βασικούς άξονες, σε πολεμικά πλοία που θα πλέουν από το Σουέζ έως ένα σημείο της Ερυθράς θάλασσας, σε άλλα που θα παραλαμβάνουν τα εμπορικά πλοία για να τα περάσουν από την «hot» περιοχή, κοντά στον πυρήνα της Υεμένης και των Χούθι και σε εκείνα που θα περιπολούν προς το Ομάν και την Αραβική θάλασσα αλλά και πιο νότια, προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Η επιλογή της φρεγάτας δεν είναι απλή υπόθεση

Σε ό,τι αφορά την φρεγάτα που θα ενταχθεί στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», αυτή δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Τόσο από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τον στόλο αλλά και στελέχη του υπουργείου Εθνικής άμυνας εστιάζουν σε έξι πλοία, αν και όπως είχαμε επισημάνει στην Hellas Journal από χθες, δύο είναι εκείνα που με τα μέσα τους θεωρούνται πιο ικανά να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Οι έξι φρεγάτες που «δείχνουν» οι επιτελείς είναι αυτές που διαθέτουν το σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx και των οποίων η κατάσταση κρίνεται ικανοποιητική για ένα τόσο απαιτητικό ταξίδι στο οποίο, ως επί το πλείστον, το πλοίο θα βρίσκεται εν πλω κι όχι ελλιμενισμένο.

Τα θετικά και αρνητικά αναλύθηκαν ήδη από την Hellas Journal την Τετάρτη και Πέμπτη σε αντίστοιχα ρεπορτάζ. Το γεγονός πάντως ότι η επιχείρηση διαθέτει την τεχνογνωσία της ομάδας που περιπολεί για χρόνια στην περιοχή, συμπεριλαμβάνεται στα θετικά, καθώς διαθέτει την εμπειρία και τις γνώσεις για να ενημερώσει τους μετέχοντες.

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο αναμένεται να ενταχθεί στην αρμάδα στην οποία θα βρίσκονται μονάδες επιφανείας με ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες για όλες τις αποστολές. Το γεγονός πως στην ελληνική φρεγάτα δεν υπάρχουν τέτοια προηγμένα συστήματα δεν σημαίνει ότι τ’ άλλα πολεμικά πλοία δεν μπορούν να περάσουν εικόνα στο ελληνικό καράβι.

Αλλά μπορεί η εικόνα να φτάνει και ν’ αξιοποιείται όσο το δυνατό επιχειρησιακά, όμως στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης, κάποιο άλλο πολεμικό πλοίο θα κληθεί ν΄ απαντήσει- αναχαιτίσει την εισερχόμενη απειλή.

Με δεδομένο ότι υπάρχει ναυτική δύναμη το περιβάλλον ασφαλείας για το ελληνικό πλοίο, κρίνεται ως ικανοποιητικό, καθώς μέσα από τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα αλληλοκαλύπτονται οι ανάγκες που δημιουργούνται στο πεδίο.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου