Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Γάζα: Αναζωπύρωση των μαχών - Το Ισραήλ έπληξε στόχους της Χαμάς στη βόρεια Γάζα


Μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και τρομοκρατών της Χαμάς έγιναν σήμερα στη βόρεια Γάζα, την οποία προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως οι Ισραηλινοί, ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν μετά την προσοχή τους στις νότιες περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μία ημέρα μετά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή μεγαλύτερης βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη Τζαμπάλια, η οποία φιλοξενεί και τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα. Οι κάτοικοί της, ανέφεραν επίμονο αεροπορικό βομβαρδισμό, αλλά και πυρά κατά στόχων από ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες κινήθηκαν σε μεγαλύτερη απόσταση εντός της πόλης.

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ της Χαμάς ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε μάχη με τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή. Ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν πέντε ισραηλινά άρματα μάχης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τα πληρώματά τους, μετά την επαναχρησιμοποίηση δύο πυραύλων που δεν είχαν εκραγεί, τους οποίους είχε εκτοξεύσει νωρίτερα το Ισραήλ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον ισχυρισμό

Την ίδια μέρα, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) δήλωσαν ότι στρατεύματα της Εφεδρικής Ταξιαρχίας Yiftah πραγματοποίησαν ενέδρα κατά της Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις IDF, άνοιξαν πυρ και αναγκάσαν δεκάδες τρομοκράτες να τραπούν σε φυγή σε ένα κτίριο που χρησιμοποιείται ως κέντρο διοίκησης. Στη συνέχεια, το κτίριο χτυπήθηκε από μαχητικό αεροσκάφος.

Επίσης, στη νότια περιοχή της Γάζας, οι IDF δήλωσαν ότι ελεύθεροι σκοπευτές της Ταξιαρχίας Γέφτα σκότωσαν αρκετούς ένοπλους της Χαμάς που ετοιμάζονταν να επιτεθούν.

Άλλα κτίρια που εντόπισαν ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς στην περιοχή χτυπήθηκαν από αεροσκάφη, προσθέτουν, ενώ εντόπισαν τρομοκράτες της Χαμάς και σε άλλα σημεία της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι μάχες στη Γάζα δείχνουν ότι, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει επιχειρησιακό έλεγχο στην περιοχή, εξακολουθεί να μάχεται με μικρότερους πυρήνες της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, στο κέντρο της Γάζας, οι IDF ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια κρύπτη όπλων σε έναν παιδικό σταθμό.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του πέτυχαν σχεδόν πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της βόρειας Γάζας και ετοιμάζονται να επεκτείνουν την χερσαία επίθεση σε άλλες περιοχές στη Λωρίδα, με επίκεντρο το νότο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Times of Israel

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου