Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ στην έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου από την Κύπρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, με δήλωσή του υποστηρίζει ότι το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο  της Κύπρου   παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων και καλεί την ΕΕ να ενθαρρύνει τη Λευκωσία να συνεργαστεί με το ψευδοκράτος για λύση, αποδεχόμενη τις πραγματικότητες στο νησί.

Υποστηρίζει επίσης ότι η Τουρκία έχει ήδη ορίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΑΟΖ της με το ψευδοκράτος και στηλιτεύει τις «άπληστες», όπως τις χαρακτηρίζει, πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες δεν έχουν καμία ισχύ για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Τ/ΥΠΕΞ:

«Οι περιοχές που καθορίζονται στον "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό", ο οποίος βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προετοιμάζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζει τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Η Τουρκική Δημοκρατία έχει καταχωρήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020.

Από την αρχή έχει δηλωθεί ότι μονομερείς πράξεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης, σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της Τουρκίας στον τομέα αυτό συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή τη φορά, η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται η τελευταία μάταιη προσπάθεια.

Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο. Οι παράνομες και οι εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, που είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει. Αναμένουμε να μην αγνοηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των θεμάτων που άπτονται των θαλάσσιων δικαιοδοσιών κατά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την ΤΔΒΚ αποδεχόμενη ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου