Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδείνωση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πακιστάν «Προκειμένου για την ασφάλεια των στρατιωτών μας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», διαμηνύουν οι ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.imerisia.gr/


  Της Ελενας Μπέλλη
Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εντός του Πακιστάν απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, σε ακόμη μία έκφανση της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των άλλοτε συμμάχων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η κατακόρυφη άνοδος στο διπλωματικό θερμόμετρο σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκφράσουν δημοσίως την κατηγορία ότι η μυστική υπηρεσία του Πακιστάν (ISI) έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο Χακάνι, την οργάνωση που -υπό τη σημαία των Ταλιμπάν- έχει εξαπολύσει τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.



«Το δίκτυο Χακάνι είναι ένα γνήσιο χέρι της ISI», δήλωνε ενώπιον της Γερουσίας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μιούλεν. Είχαν προηγηθεί η 24ωρη μάχη στην Καμπούλ μεταξύ των νατοϊκών και των ενόπλων του Χακάνι, αλλά και η δολοφονία του Αφγανού πρώην προέδρου Ραμπανί. Μόλις προχθές, ένας Αφγανός σκότωσε έναν Αμερικανό μέσα στο «διπλωματικό φρούριο» της Καμπούλ, σε ακόμη μία απόδειξη της διεισδυτικής δεινότητας των τρομοκρατών.
Προς το παρόν, σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο, οι ΗΠΑ έχουν οπλιστεί μόνον με διπλωματικά μέσα και περιορίζονται στην αύξηση των πιέσεων προς το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει δράση κατά του δικτύου Χακάνι. Μετά, ωστόσο, από την απόφαση του στρατιωτικού συμβουλίου του Πακιστάν να μην αναλάβει δράση κατά των μελών του δικτύου, ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει σοβαρό δίλημμα. «Προειδοποιούμε το Πακιστάν ότι, προκειμένου για την ασφάλεια των στρατιωτών μας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γράχαμ, μέλος της Επιτροπής Στρατιωτικών Υπηρεσιών. Σε αυτή τη δήλωση απάντησε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, «υπενθυμίζοντας» στις ΗΠΑ ότι η χώρα του είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. «Είμαστε μία κυρίαρχη χώρα, πώς μπορούν να επιτεθούν σε μία κυρίαρχη χώρα;», αναρωτήθηκε στη συνέντευξή του στο Ρόιτερ και κάλεσε τις ΗΠΑ να απόσχουν από τέτοιες δηλώσεις, ώστε να μην επιτείνουν τον αντι-αμερικανισμό στο Πακιστάν.
H Κίνα
Την ώρα, μάλιστα, που οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το «συμμαχικό πλαίσιο» του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ ανακαλύπτει ξανά έναν πολύτιμο σύμμαχο, την Κίνα. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μενγκ Γιαντσού, οι Πακιστανοί υπερτόνισαν σε κάθε ευκαιρία τη βαθιά φιλία τους με το Πεκίνο. «Είμαστε αληθινοί φίλοι και βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο», επισήμανε ο Γκιλάνι, ενώ ο πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, βεβαίωσε ότι «σε αυτές τις περίεργες συνθήκες, εκτιμούμε βαθιά την κινεζική συμβολή στη σταθεροποίηση της κατάστασης». Οι «φίλοι παντός καιρού», όπως αποκαλούνται, έχουν -προς το παρόν- αγαστή συνεργασία στον πυρηνικό τομέα αφού το Πακιστάν εγκαινίασε το Μάιο το δεύτερο κινεζικής κατασκευής πυρηνικό αντιδραστήρα, ενώ η Κίνα προχωρεί στην κατασκευή ακόμη δύο αντιδραστήρων στο ίδιο πυρηνικό εργοστάσιο. Κοινός στόχος είναι η ενίσχυση των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων απέναντι στον κοινό αντίπαλο την Ινδία. Και βέβαια, όσο το Πακιστάν «φλερτάρει» με την Κίνα τόσο δυσκολεύει το δίλημμα για τις ΗΠΑ: Να επιτεθούν στην έδρα του δικτύου Χακάνι, στο νότιο Ουζιριστάν, υπομένοντας τις άγνωστες συνέπειες; ΄Η να συνεχίσουν διά της διπλωματικής οδού, επιλέγοντας τις γνωστές συνέπειες της δολοφονίας Αμερικανών στο Αφγανιστάν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου