Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγων και φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές Μαραθώνια προσπάθεια η στήριξη της Ελλάδας τονίζει ο Μπαρόζο «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη»

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=313599
    Ως «μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητας» περιέγραψε ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο την προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της Ε.Ε.
 



Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας όμως ότι η δημιουργία "μιας Ενωσης σταθερότητας και ευθύνης δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα". "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης" υπογράμμισε. Κάλεσε για περαιτέρω ενοποίηση λέγοντας πως η "διακυβερνητική συνεργασία δεν φτάνει προκειμένου να βγει η Ευρώπη από την κρίση". Η στήριξη της χώρας μας είναι μια μακρά διαδικασία την οποία παρομοίασε με μαραθώνιο και όχι με σπριντ. Περιέγραψε την κρίση χρέους που πλήττει την Ε.Ε. ως "τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της" και σημείωσε μεταξύ άλλων πως για την Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα 15 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ο Χ. Μ. Μπαρόζο Τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του EFSF, το οποίο όπως είπε "πρέπει άμεσα να γίνει ισχυρότερο και πιο ευέλικτο" για να προσθέσει πως κυρίως στην ευρωζώνη πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική ενοποίηση και συνεργασία.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων, που όπως είπε δημιουργεί "πλεονεκτήματα για όλους" στην Ευρώπη και θα λειτουργήσει υπέρ της σταθερότητας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, μέσω του οποίου οι "τράπεζες θα προσφέρουν τη συνεισφορά τους για μια δίκαιη κοινωνία". "Πρέπει να διορθώσουμε τις τράπεζες" σημείωσε, προσθέτοντας πως την τελευταία τριετία η Επιτροπή έχει κάνει 29 προτάσεις που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Κομισιόν προς την ΕΚΤ, αλλά κάλεσε και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συνεισφέρει περαιτέρω στην ανάπτυξη.

"Κανείς δεν μπορεί να πει στην Ευρώπη τι να κάνει... μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να είμαστε περήφανοι Ευρωπαίοι" υπογράμμισε στο τέλος της ομιλίας του, την οποία έκλεισε με τη φράση του Ν. Μαντέλα "φαίνεται ανέφικτο ωσότου τελικά γίνει" (it always seems impossible until it is done).     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου