Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σέρβοι και στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε σημείο διέλευσης των συνόρων

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

photoΓερμανοί στρατιώτες της KFOR φτάνουν με πυροσβεστήρες στο αποκλεισμένο πέρασμα Γιαρίνιε, μεταξύ των συνόρων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, την Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου). [Reuters]
Τουλάχιστον δέκα άτομα τραυματίστηκαν την Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου) σε συγκρούσεις μεταξύ ντόπιων Σέρβων και στρατιωτών της KFOR στη συνοριακή διέλευση Γιαρίνιε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.



Καθώς οι στρατιώτες προσπάθησαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν κατασκευάσει οι Σέρβοι τον Ιούλιο κοντά στα συνοριακά περάσματα, το πλήθος πέταξε βόμβες μολότωφ και πέτρες. Οι στρατιώτες της KFOR απάντησαν με ελαστικές σφαίρες και σπρέι πιπεριού.
Ο εκπρόσωπος τύπου των ειρηνευτικών δυνάμεων του NATO, Κάι Γκούντενογκ, δήλωσε πως τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν τους έριξαν αυτοσχέδια βόμβα. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο ένας είναι βαριά τραυματισμένος και απομακρύνθηκε με ελικόπτερο.
Εκπρόσωποι των Σέρβων και της KFOR παρουσίασαν διαφορετικές εκδοχές για την έναρξη της σύγκρουσης. Οι Σέρβοι υποστηρίζουν πως οι διαδηλώσεις τους ήταν ειρηνικές, ενώ η KFOR λέει πως έριξαν πέτρες στους στρατιώτες και υποχρεώθηκαν να αντιδράσουν.
"Ενεργήσαμε σε αυτοάμυνα. Όταν πυροβολούν ανταποδίδουμε τα πυρά. Θα ενεργήσουμε σε αυτοάμυνα ανάλογα με τις ενέργειες του πλήθους. Οι αντιδράσεις μας εξαρτώνται από το πλήθος", δήλωσε στους SETimes ο Γκούντενογκ.
Ταυτόχρονα, ο διευθυντής του νοσοκομείου Kosovska Mitrovica, Μίλαν Γιακόβλιεβιτς, δήλωσε στους SETimes πως έξι τραυματισμένοι Σέρβοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με "πληγές που προκλήθηκαν από πυρομαχικά μάχης".
Υπάρχει μεγάλη ένταση στο πέρασμα Γιαρίνιε από τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν η KFOR απομάκρυνε ένα από τα οδοφράγματα που είχαν στην κατοχή τους οι Σέρβοι. Ως απάντηση, οι διαδηλωτές έστησαν νέα οδοφράγματα και εμπόδισαν την πρόσβαση των δυνάμεων της KFOR με τα σώματά τους.
Αν και η νύχτα κύλισε ειρηνικά, την Τρίτη το πρωί στρατιώτες της KFOR έριξαν δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους Σέρβους και συνέλαβαν αρκετούς από αυτούς και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαν μηχανές για να απομακρύνουν μερικά από τα οδοφράγματα. Ωστόσο, οι Σέρβοι επέστρεψαν στο πέρασμα και έστησαν νέα οδοφράγματα. Τη στιγμή του συμβάντος βρίσκονταν περίπου 1.000 Σέρβοι στα οδοφράγματα.
Οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν ένα νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα την Τρίτη. Μετά από ερώτηση των SETimes εάν οι συνομιλίες θα ακυρωθούν λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Γιαρίνιε, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, είπε πως η παρούσα κατάσταση "καθιστά δύσκολο το διάλογο".
"Μερικοί προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να αναγκάσουν το Βελιγράδι να αποσυρθεί από το διάλογο, ώστε να κατηγορηθεί στη συνέχεια πως δε επιθυμεί την εξέρευση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου".
Η EULEX είπε πως τα οδοφράγματα πρέπει να απομακρυνθούν και πως οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη ήταν κοινές μεταξύ KFOR και EULEX. Η εκπρόσωπος τύπου της EULEX, Ιρίνα Γκουντέλεβιτς, είπε πως τα οδοφράγματα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί αποτελούν εμπόδιο για την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων και αγαθών.
Η EULEX ήταν παρούσα στις πύλες μαζί με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και τελωνειακούς υπαλλήλους.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου