Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΟΥΛΕΞ / ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΙΑΡΙΝΕ / ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ / ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΕΞΙ ΣΕΡΒΟΙ /H KΦΟΡ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ / ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ /TI ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/
 «Η σημερινή επιχείρηση παραμερισμού των οδοφραγμάτων στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje αποτελεί κοινή επιχείρηση των δυνάμεων Kfor και της αποστολής Euleks»,- δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της αποστολής Euleks, Irina Gudeljević, και πρόσθεσε ότι όλα τα οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να παραμεριστούν. Η ίδια τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της αποστολής Euleks παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, καθώς και ότι όλες οι λύσεις παραμένουν ανοιχτές. «Όσον αφορά την επιχείρηση στη συνοριακή διάβαση Jarinje, εμείς την υποστηρίζουμε, επειδή τα οδοφράγματα εμποδίζουν την ελευθερία κυκλοφορίας, και πρέπει να παραμεριστούν»,- δήλωσε η Gudeljević, και κατέληξε λέγοντας ότι είναι ‘σε συνάφεια της εντολής’ της αποστολής ΕΟΥΛΕΞ να λειτουργούν και στις δύο συνοριακές διαβάσεις του βορείου Κοσσυφοπεδίου προς την Κεντρική Σερβία, δηλαδή στο Jarinje και στο Brnjak, οι Αλβανοί τελωνειακοί υπάλληλοι και αστυνομικοί από την Πρίστινα.



 Άνδρες των αμερικανικών και των γερμανικών δυνάμεων στη σύνθεση των δυνάμεων ΚΦΟΡ τοποθέτησαν σήμερα, στους εναλλακτικούς δρόμους κοντά στη συνοριακή διάβαση Jarinje, προς την Κεντρική Σερβία, αγκυλωτό σύρμα μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων, και έτσι απέκλεισαν απόλυτα μερικά χωριουδάκια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Άνδρες των δυνάμεων Kfor ισοπέδωσαν τα οδοφράγματα τα οποία είχαν στήσει προηγούμενα οι τοπικοί Σέρβοι, και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πλησιάσει. Οι εκεί Σέρβοι εκφράζουν φόβο, επειδή οι άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ έρριχναν, σήμερα το πρωί, δακρυγόνα αέρια και συλλάβανε μερικούς Σέρβους, οι οποίοι αφέθηκαν, ύστερα, ελεύθεροι. Οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο σήμερα το πρωί, ενώ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις παραπλήσιες κωμοπόλεις Lešak και Leposavić, χρησιμοποιώντας τους εναλλακτικούς δρόμους, αποτέλεσαν στόχο κακομεταχείρισης από μέρους των ανδρών των δυνάμεων Kfor, άνδρες των οποίων δεν επιτρέπουν ούτε σε δημοσιογράφους να πλησιάσουν και να τραβήξουν φωτογραφίες ή να γυρίσουν κανένα ρεπορτάζ.

 Ο αρχηγός του κλιμακίου διαπραγματευτών του Βελιγραδίου στον διάλογο με την Πρίστινα, κ. Borislav Stefanović, δήλωσε πως είναι αναγκαίο να επανέλθουν και πάλι οι άνδρες των δυνάμεων Kfor στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της εντολής τους και να πάψουν να παραμερίζουν τα οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, επειδή αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τη λεπτή ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Επίσης, ο κ. Stefanović δήλωσε εν όψει του νέου γύρου του διαλόγου με την Πρίστινα, στις Βρυξέλλες, ότι οι δυνάμεις Kfor έκαναν λάθος που προσπάθησαν, με την ένοπλη δράση τους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τη θέση του επίσημου Βελιγραδίου εν όψει των διαπραγματεύσεων, και υπέδειξε πως είναι απόλυτα απαράδεκτη η χρήση βίας σε βάρος των άοπλων ανθρώπων, που διαμαρτύρονται ήρεμα. «Έχει σημασία να καταλάβουν όλοι ότι μονόπλευρες πράξεις βίας δεν μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη λύσης, αλλά μπορούν μόνο να οδηγήσουν προς την παραπέρα κλιμάκωση της κρίσης»,- τόνισε ο κ. Stefanović.

 «Έξι άτομα τραυματίστηκαν βαρειά όταν οι άνδρες των δυνάμεων Kfor άνοιξαν πυρά, κοντά στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje, εναντίον των συγκεντρωμένων Σέρβων, και όλοι οι τραυματισμένοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο του Κέντρου Υγείας της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα»,- δήλωσε ο προϊστάμενος αυτού του Κέντρου, γιατρός Milan Jakovljević, και πρόσθεσε ότι οι τραυματισμένοι Σέρβοι έχουν πολλά διαπεραστικά πλήγματα στο σώμα τους.

 Ο νοσοκόμος Mladen Kostić δήλωσε πως οι άνδρες των δυνάμεων Kfor πυροβόλησαν, κοντά στη συνοριακή διάβαση Jarinje, τους άοπλους Σέρβους πολίτες, καθώς και τους γιατρούς και τους νοσοκόμους που βγήκαν από ένα ασθενοφόρο όχημα, για να παράσχουν βοήθεια στους τραυματίες. «Πρώτα έριξαν δακρυγόνα αέρια και σοκ βόμβες, και μετά απ’αυτό άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας»,- δήλωσε ο Kostić, και πρόσθεσε λέγοντας ότι ένας από τους τραυματισμένους Σέρβους είχε ένα διαπεραστικό πλήγμα στο στομάχι του, καθώς και ότι οι άλλοι συγκεντρωμένοι Σέρβοι έσπευσαν να τον διακομίσουν στο ασθενοφόρο όχημα. «Καθώς οι νοσοκόμοι έφεραν το φορείο με τον τραυματισμένο Σέρβο, οι άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ πυροβόλησαν και πέτυχαν ένα νεαρό που κρατούσε το φορείο»,- δήλωσε ο Kostić.

 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, εξέφρασε σήμερα μεγάλη ανησυχία εξαιτίας των επεισοδίων και της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και, επίσης, απηύθυνε έκκληση προς τους εκεί Σέρβους να διατηρήσουν ψυχραιμία και να διαφυλάξουν την ειρήνη. Ο ίδιος κάλεσε τους άνδρες των δυνάμεων Kfor να δείξουν μέγιστη δυνατή εγκράτεια. «Απευθύνω έκκληση υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων, επειδή η παραπέρα διατήρηση της ειρήνης και η συνέχιση του διαλόγου αποτελούν τον μοναδικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων. Οι διεθνείς δυνάμεις βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο για να υπερασπίσουν τους άοπλους ανθρώπους, και όχι να τους πυροβολούν»,- δήλωσε ο κ. Tadić, και επανέλαβε ότι οι δυνάμεις Kfor πρέπει να τηρούν τακτικά τη στάση ουδετερότητας απέναντι στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και δεν πρέπει να κάνουν χρήση βίας σε βάρος των πολιτών, καθώς και ότι οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου πρέπει να διατηρήσουν ψυχραιμία και να μην υποκύψουν σε προκλήσεις. «Ούτε ένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με χρήση βίας, και κάποια τυχόν απειλή για τις ανθρώπινες ζωές δεν αποτελεί μέρος της υπεράσπισης των συμφερόντων μας. Οι ανθρώπινες ζωές έχουν τη μεγαλύτερη αξία, είναι υπεράνω όλων, και για αυτό πρέπει να τις διαφυλάξουμε»,- ανέφερε ο κ. Tadić στη δήλωσή του.


 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Ban Ki Mun, παραμένει και παραπέρα στην προηγούμενη θέση του και προς την έκκληση την οποία απευθύνει σε όλες τις πλευρές στο Κοσσυφοπέδιο να απόσχουν από μονόπλευρες πράξεις, παράλληλα με έκκληση προς τους διεθείς πρωταγωνιστές να παραμείνουν μέσα στα όρια της εντολής τους, σε συνάφεια με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ,- πληροφορήθηκε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug από την έδρα του ΟΗΕ. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κ. Sergej Lavrov, απηύθυνε έκκληση για το σταμάτημα όλων των τυχόν επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν, ακόμα περισσότερο, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο,- ανακοινώθηκε από την έδρα του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ειδικά, ο κ. Lavrov είχε συνομιλίες για την τελευταία εξέλιξη της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, κύριο Vuk Jeremić, στα παρασκήνια της συνόδου της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Τέλος, ο κ. Lavrov ξεχώρισε και πάλι την ανάγκη να σέβονται αυστηρά οι εκπρόσωποι όλων των διεθνών αποστολών στο Κοσσυφοπέδιο τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου